Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ОТКЪДЕ Е ВОДАТА НА ЗЕМЯТА

22.04.2021
Фрагменти от метеорита Sutters Mill.

Японски физици са открили вода, изследвайки парчета от метеорита Sutters Mill – част от древен астероид, връстник на Слънчевата система.

Изобилието от вода на нашата планета остава една от големите загадки на съвременната наука. Дали се е съдържала във веществото, от което е образувана нашата Земя, или се е появила в резултата от геоложките процеси.

За момента основната хипотеза е, че водата е била доставяна на младата планета от множество комети и астероиди. Ново потвърждение за това е публикувано от учени от университета Ритсумейкан в Киото, Япония в списанието Science Advances .

Акира Цучияма и колегите му са изследвали останките от известния метеорит Sutters Mill, който експлодира над САЩ през 2012 г. и от който са събрани около 90 фрагмента.

Парчетата представляват въглероден хондрит. С изключение на водорода и хелия, съставът на такива астероиди съответства на състава на Слънцето, поради което се смята, че те са били образувани с него от една и съща протопланетна материя. Те съдържат вода, което прави такива древни тела едни от основните кандидати за ролята на „доставчици на вода“ за младата Земя.

При изследване на фрагментите, японските учени са открили кристал калцит, в който е са запазени остатъци от вода и въглероден диоксид. Това предполага, че астероидът се е образувал на достатъчно разстояние от Слънцето, където тези вещества биха могли да кристализират.

Преди 4,6 милиарда години, по време на формирането на Слънчевата система, когато се е образувал този астероид, най-вероятно той се е появил извън сегашната орбита на Юпитер и е останал там дълго време, докато случайна игра на гравитацията го е тласнала в към Земята. Това вероятно се е случило и с много други хондрити в далечното минало и така те са имали възможност да донесат притежаваната от тях вода до нашата планета.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |