Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


БЮСТЪТ НА ФЛОРА НЕ Е СЪЗДАДЕН ОТ ЛЕОНАРДО ДА ВИНЧИ

20.04.2021

Френски учени установиха, че скулптурата, известна като бюста на Флора, е направена след смъртта на Леонардо да Винчи.

Изследването е публикувана в Scientific Reports.

На Леонардо да Винчи се приписват много произведения, но авторството на някои от тях все още е под въпрос за историците на изкуството. Една от тези загадки е восъчният бюст на Флора, съхраняван в Берлинския музей Боде. Изпълнението на скулптурата наистина прилича на стила на великия майстор.

Вилхелм фон Боде, немски историк на изкуството и основател на музея Кайзер Фридрих (днес Музей Боде), забелязва бюста на Флора в лондонска галерия и го закупува за няколко лири за музея на Кайзер Фридрих през 1909 г. Боде е убеден, че бюстът е създаден от Леонардо да Винчи.

Бюстът на Флора, изложен в Берлинския музей Боде.

През 1910 г. се появява информация, че произведението може да е създадено от английския скулптор Ричард Кокъл Лукас, творил през XIX век. Синът на Лукас, Алберт, се заклева под клетва, че бюстът е дело на баща му, на когото е възложено да го произведе от картина и че той е му е помогнал в изработването. Алберт успява да обясни как са създавали слоевете от восък от използвани свещи и как баща му натъпква различни материали, включително вестници, в бюста на Флора. След тези твърдения служителите на музея в Берлин наистина откриват материалите, точно както Алберт ги е описал, включително писмо от 40-те години на XIX век.

Въпреки тези доказателства, Боде продължава да твърди, че бюстът е създаден от Леонардо да Винчи.

В най-новото изследване, публикувано на 15 април 2021 от учени от Френския национален център за научни изследвания, са дадени резултатите от радиовъглеродното датиране и различни химически анализи на спорната скулптура. За сравняване на данните са използвани добре датирани предмети на изкуството на скулптора Ричард Кокъл Лукас.

Оказало се, че бюстът на Флора е създаден от подобен материал, какъвто Лукас е използвал през XIX век. Радиовъглеродното датиране на парчетата дърво, текстил и хартия вътре в скулптурата показва, че тя е създадена между 1646 и 1960 година. Но радиовъглеродният анализ на основния материал на бюста - восъка - го отнася към XVIII-XIX век.

Резултатите от изследването показват, че Леонардо да Винчи, който е живял от 1452 г. до 1519 г., няма как да е участвал в създаването на бюста на Флора.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |