Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МОГАТ ЛИ ДА СЕ КОМБИНИРАТ ДВЕ РАЗЛИЧНИ COVID ВАКСИНИ?

13.04.2021

Резултатите от първото проучване ще бъдат готови през май.

Светът решава дали е възможно да се комбинират различни видове ваксини. Много страни обмислят това, но все още няма проучвания, които да потвърдят ефикасността и безопасността. Поради това много експерти предупреждават да се внимава с това решение.

Поради опасения относно редките случаи на кръвни съсиреци свързани с ваксината AstraZeneca, много хора отказват да бъдат ваксинирани с нея, така че все повече страни обмислят варианта друга ваксина да се използва за втора доза.

Поради опасения, че китайските ваксини не са много ефективни, Китай също разглежда вариант за комбиниране на различни ваксини.

Ваксиналните комбинации са тествани и при други заболявания, включително малария и ХИВ, при които имунизацията не е била много ефективна. Тъй като повечето одобрени ваксини срещу covid-19 се оказаха много ефективни, повечето правителства препоръчват на хората да се придържат към режими, тествани в клинични изпитвания, докато не се получат допълнителни знания.

Най-голямото изследване на възможността за комбиниране на различни видове ваксини е британското проучване Com-Cov, стартирано през февруари. Целта му е да изследва редуващи се дози ваксини AstraZeneca и Pfizer за първата и втората доза. В средата на април изследователите решиха да разширят това изследване върху ваксините Moderna и Novavax.

Това проучване изследва дали разместването на ваксини може да осигури по-широк и / или дългосрочен имунитет срещу новия коронавирус и новите му варианти, като същевременно предлага на държавите по-голяма гъвкавост при прилагането на ваксината.

Според Матю Снейп, доцент по педиатрия и ваксинология в Оксфордския университет: „Тези проучвания имат за цел да изследват дали наличните ваксини срещу covid-19 могат да се използват по-гъвкаво, като за първата и втора се използват различни ваксини. Ако покажем, че тези смесени режими предизвикват имунен отговор, който е толкова добър, колкото стандартните режими, и няма значително увеличение на ваксиналните отговори, това потенциално ще позволи на повече хора да завършат ваксинацията срещу covid-19 по-бързо.“

"В същото време това би дало на системата за ваксинация по-голяма стабилност, в случай че доставката на някои от използваните ваксини по някаква причина се забави или отпадне", добави той.

Доброволците, участващи в изследването, трябва да получат всички възможни комбинации от тези ваксини, а изследователите ще наблюдават как се развива техният имунитет. В програмата участват по 175 души за всяка отделна комбинация.

Резултатите от втората част на изследването ще бъдат на разположение през юни или юли, докато резултатите от първата част (само комбинация от Pfizer и AstraZenec) трябва да са готови през май месец.

Според британския учен комбинацията от covid ваксини ще бъде често срещана в бъдеще - не при първата ваксинация, а по скоро при реваксинация.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |