Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПЪРВОТО КУБИСТКО КАФЕНЕ

11.04.2021
Grand Café Orient

В центъра на Прага се издига кубистичната къща „В дома на Черната Божия майка“. На първия етаж на сградата се намира Grand Café Orient – първото и единствено кафене, изградено и обзаведено в стил кубизъм.

Сградата, която се издига в историческия район на Прага Старе Место, е построена през 1911 и 1912 г. по проект на чешкия архитект Йозеф Гочар. Наречена е на името на една малка статуя на Черна Мадона, която е отличителен белег на предишната барокова сграда. Статуята се намира в десния ъгъл на сградата, на кръстовището между улица Целетна и площад Овохни тръх.

Интересно е, че първият проект на Гочар не е кубистичен, тъй като през 1911 г. той не е бил привърженик на кубизма. Гочар става част от това художествено направление по-късно, повлиян от колегата си, чешкият архитект и мебелен дизайнер Павел Янак. Поради това Гочар изработва втори проект и му придава окончателна форма през 1912 г. През същата година къщата е завършена в кубистки стил.

В преработения проект Гочар парадоксално подчертава кубистичния характер още повече с ъгловия главен вход, геометричните парапети на балкона и, разбира се, външния вид на интериора. В тях е имало поставени полилеи кубисти и мебели и стълби, снабдени с нетрадиционни парапети.

Сградата е използвана за различни цели, въпреки че е създадена по поръчка на търговеца Франтишек Йозеф Хербст, като е била предназначена за универсален магазин. В сутерена е имало винен бар, на приземния етаж е било разположено кабаре Ориент, на първия етаж се е помещавало кафене, а на втория - текстилен магазин. Третият етаж се е използвал за офиси, а на четвъртият етаж е трябвало да има апартаменти.

Grand Café Orient съществува около 10 години, но е премахнато през 20-те години, поради старомодността на кубисткия стил и на негово място са построени офиси. Тази тенденция продължава и по-късно и завършва през 50-те години на миналия век, когато цялата къща бива използвана за офис дейности от компанията Výstavnictví.

Къщата, наречена „В дома на Черната Богородица“.

През ноември 1993 г. тази къща претърпява цялостна реконструкция на сградата по проект на чешкия архитект Карел Прагер, по време на която е възстановена в първоначалното си състояние, отстранена е стара боя и част от остъкления покрив е завършена в съответствие с първоначалния дизайн на Гочар. На 18 октомври 1994 г. къщата „ В дома на Божията майка“ е тържествено открита с участието на президента Вацлав Хавел. Там се е намирал чешкият музей на изящните изкуства; в част от къщата е имало и постоянна изложба на чешки кубизъм. По-късно - през 2000 г. - полихромно изрязано копие на оригиналната статуя на Черната Божия майка е поставена в ъгъла на къщата.

Музеят приключва дейността си тук през 2002 г., но изложбата на чешкия кубизъм бива подновена през 2003 г. под егидата на Националната галерия. През 2005 г. Grand Café Orient е отворено отново на първия етаж. От 2015 г. къщата е отдадена под наем от Музея за приложни изкуства в Прага, който е възстановил експозицията на кубизма и организира краткосрочни изложби. През 2010 г. къщата „В дома на Черната Божия майка“ е включена в списъка на националните паметници на културата на Чешката република.

Днешното Grand Café Orient е издържано в стила на първото кафене, въпреки че цялата историческа документация е била унищожена от наводненията през 2002 г. Възстановяването на първоначалния кубистки интериор е направено по проекти на Гочар и съхранени черно-бели стари снимки на заведението. Не е ясно защо кафенето се нарича Grand Café Orient, след като няма нищо общо с Ориента.

Посещаването това кафене е чудесна възможност за запознанство с чешкия кубизъм, възникнал в началото на 20-ти век. Този оригинален чешки, респективно чехословашки художествен стил е специфичен с това, че се проявява не само в живописта и скулптурата, а и в архитектурата и индустриалния дизайн. Като авангардно арт-движение чешкият кубизъм се е стремял да стане част от ежедневието и да популяризира нов, високо културен начин на живот.

До първия етаж на къщата „В дома на Черната Божия майка“ води красиви спираловидни стълбище. За да отговорят на изискванията на кубизма (ръбове, ъгли, остри и тъпи ъгли), елегантността на извивките е придружена от ефирен, кубистки парапет, а когато се гледа от другата страна, не може да се пренебрегнат вертикалните ивици с по-тъмни, скосени линии, наподобяващи дизайна „рибен скелет“.

Кубистични са целият бюфет-бар и другите мебели, огледалата, полилеите, столовете, завесите, дръжките на вратите, както и елегантните светлини и фенери, проектирани от Йозеф Гочар. Откриването на ясни линии, видими в най-малките детайли, и наблюдаването на фината хармония на цветовете и шарките от комфорта на осветено уютно камерно пространство, изпълнено с елегантност, определено не биха уморили никой гост на заведението. Оборудването, калъфите и завесите в кафенето са декорирани в зелено и в комбинация с кафяво дърво допринасят за приятелската атмосфера на целия интериор. Красива гледка представляват масивните кубистки полилеи, които запълват целия таван. Благодарение на големите прозорци по цялата дължина на кафенето, интериорът на кафенето създава впечатление за яркост и просторност.

Йозеф Гочар

В летни дни на балкона на кафенето се разполагат малки масички. В дъното на тротоара се поставят няколко маси. Приятни, частично отделени заслони с тапицирани пейки осигуряват удобно седене и известна интимност.

В кафенето се предлагат около 15 вида кафе, като към тях се добавят шоколад, карамел и понякога нещо по-пикантно. Еспресото се сервира в чаша с кубистки мотиви и етикет Grand Café Orient. Виенското кафе е украсено с шоколадови стърготини отгоре с истинска разбита сметана.

Кафенето може да се похвали със собствено производство и разнообразно меню. Специалитетът на заведението е шоколадов фондан в марципан, поднесен със сини сливи, мариновани в портвайн, или морковена торта с ядки, чиято история датира от далечна Бразилия. Кафенето има свой съименник сред десертите - това е тортата Grand Café Orient, направена от шоколад, украсена с английски крем с аромат на мента. Десертното меню се допълва от кроасани с различен пълнеж, венец, който по принцип има кръгла форма, но в кубисткото кафене този десерт придобива квадратна форма, малинова торта, торта с ябълки и мек крем, шоколадова торта с ябълки, раквичка с бита сметана, ябълков щрудел с карамелен сос и ванилов сладолед, за който се твърди, че е най-добрият в Прага, торта Сахер с бита сметана, медена торта и черешова торта Шварцвалд.Кафенето със сигурност е вдъхновено от френската кухня и затова, освен сладките, които играят водеща роля в менюто, предлага и закуска, лека закуска, обяд или вечеря. За закуска може да се избира от прясно изпечени сладки или солени кроасани. Те са особено вкусни, когато са горещи, в комбинация с горещия шоколад, който се сервира след това в купата. За закуска се предлагат яйца по избор, или класическа чешка кайзерка с пражка шунка.

За обяд има богат избор от туристически панини или гарнирани багети и салати. Салата с мариновани патешки гърди върху портокали, гарнирани с меден дресинг, смесен с рукола, чери домати и орехи допълва по подходящ начин обяда. Предлагат се и солени палачинки, които имат вкус като в парижките бистра, например, с гъбен крем или със спанак, сирене и шунка, поръсена с хрупкав пържен бекон. В кафенето се сервират и безалкохолни и алкохолни напитки.

Grand Café Orient е избрано от немското списание Focus сред седемте най-красиви кафенета в Европа.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |