Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СТРОГОТО ВЪЗПИТАНИЕ ДЕФОРМИРА МОЗЪКА НА ДЕЦАТА

03.04.2021

Учени от университета в Монреал твърдят, че деца, възпитавани с крясъци или бой, имат променена мозъчна структура като юноши. Според проучването тези мозъчни области, които са свързани с преработването на чувства, се свиват.

Промените в мозъка не е задължително да са свързани с тежка злоупотреба при възпитанието. Постоянно грубия тон, честото порицаване, изблиците на гняв и плесниците са достатъчни, за да навредят тежко на развитието на детето. Това може да доведе до свиване на определени области на мозъка.

Подобно на жертвите на насилие, децата, които са получили строго възпитание, имат по-малка префронтална кора и по-малка амигдала, според канадския изследователски екип на Сабрина Суфрен. Тези две мозъчни структури играят ключова роля за регулиране на емоциите и са свързани с причините за тревожност или депресия.

"Важно е родителите и обществото да разберат, че прекалено строгото възпитание може да навреди както на социалното и емоционално развитие на детето, така и на развитието на мозъка му." казва Сабрина Суфрен.

Фактът, че строгото възпитание засяга не само мозъчната дейност, но и мозъчната структура, е нещо ново. Изследването, което наскоро се появи в списание Development and Psychology, включва данни за деца, които са били наблюдавани от ранна детска възраст до юношеските им години.

През целия период на изследване родителите са попълвали специални въпросници. Успоредно с това учените са определяли склонността на децата към тревожност. Достигайки тийнейджърска възраст мозъците им са били изследвани чрез магнитно-резонансна томография.

„Свиването“ на предния мозък е научно установено в предишни проучвания при деца, преживели тежко сексуално или психологическо насилие. Но сегашното изследване показва, че строгото възпитание също може да предизвика промени в мозъчната структура. Разтърсване, удряне, шамар, дори плясване по дупето - в много държави това отдавна е забранено със закон. Но въпреки това, тези наказателни мерки все още са често срещани в някои семейства и все още се приемат за нормални от голяма част от обществото. Учените апелират, че е време тази представа да се промени.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |