Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


АВТОМАТИЧНИЯТ МОЛИВ

01.04.2021
Верзатили, модели 5201 и 5900

Едно от нещата, с които чехите са впечатлили света, е моливът. Това е легендарният верзатил (или версатил), продукт на фирма „Кох-и-Ноор“, който се произвежда се от 1946 г. в град Чешке Будейовице, Южна Чехия, като „механичен падащ молив“.

Името "верзатил" произлиза от думата „versatilni“, която означава гъвкав, променлив, променлив, адаптивен и се отнася до факта, че моливът може да се сменя. В района на чешкия град Ждяр над Сазавоу моливът бива наричан с думата крайон. Името "крайон" произхожда от френската дума crayon (молив) и първоначално е навлязла в чешкия език със значение на дървен шестоъгълен молив.

В края на молива, който е в куха опаковка, има връх, който, когато се отстрани, служи за изостряне на молива. По същество това е моливен държач със скоби. Скобата е затегната от пружина, която я изтегля в коничния отвор. Освобождава се чрез натискане на задния край на моливника, в който обикновено се завинтва преобръщачът (острилката). Произвеждат се цяла гама от тези моливи, степенувани според диаметъра на молива. Моливи с диаметър на молив над 3 мм са предназначени за художествени цели. Могат да бъдат закупени отделно или в цветни комплекти. На пазара се предлагат и смазочни канцеларски гуми или игли за рисуване в този дизайн.

Първите прототипи на верзатила (чеш. verzatilka), които според производителя са чешко изобретение, се появяват още през 1937 година. По-късно подобни моливи се произвеждат от германската фирма Стадлер и други компании. В началото версатилите все още са имали дървено покритие, тъй като металът е бил твърде скъп в предвоенните времена. Тогава алуминият и дюралът са били стратегическа суровина за производство на самолети и въоръжение. Механиката на молива по онова време обаче е била класическа, включително и пружината. Впоследствие дървото е заменено с метал.Класическият вариант на молива е във формата на шестоъгълник, който има редица предимства, независимо дали става дума за зона за маркиране, добро сцепление, икономична опаковка или това, че шестоъгълният молив не се търкаля никъде. Те са били много популярни сред техници, конструктори или дизайнери, които оценяват бързата размяна на твърдост, дебелина или цвят.

Предимството на верзатила (търговска марка Версатил) е и закрепването на молива отвътре и лесното му движение навън. Освен това, благодарение на върха, моливът може лесно да бъде заточен без продължително подрязване. И нещо повече – било е (теоретично) възможно да се напише ред с дължина до 56 км!

Верзатилът се произвежда в два цвята - с охра или черно с бяла граница и златна ивица. Тя трябва да бъде целенасочена форма с дървени моливи. Търговската марка Версатил за механични моливи е регистрирана през 1937 г. Корпусът в охра (моливи № 1500) се произвежда от 1946 г., черният корпус (моливи № 1900) се произвежда от 1966 година.

Кох-и-Ноор, Ческе Будейовице

Компанията Кох – и –Ноор е основана през 1790 г. в Австрия от баварецът Йозеф Хардмут под името Хардмут, като фирма за производство на глинени съдове. През 1802 г. компанията патентова първия графитен молив от глина и графит. През 1808 г. Йозеф Хардмут построява нова фабрика за производство на моливи и фаянс във Виена, фабриката се премества в град Ческе Будейовице (тогава част от Австрийската империя, днес част от Чешката република) през 1848 г., производството на фаянс е прекратено и се произвеждат само моливи.

Под ръководството на внукът на Франц Хардмут, внукът на Йозеф, е разработена писалката "Koh-i-Noor Hardtmuth", молив в 12 градации, който е представен през 1889 г. на Световното изложение в Париж. Успешният продукт се превръща в стандарт за други моливи. Всеки молив се е предлагал в жълта кедрова кутия. Вдъхновението за името е известният диамант Koh-i-Noor (от персийски: "Планината на светлината") от Индия. L. & C. Hardtmuth става доставчик на императорския двор.

Франц Хардмут маркира моливите с буквите B като черни (1-8), H като твърди (1-10), F като твърди и HB като средни. Тази маркировка все още се използва по целия свят.

През 1920 г. компанията достига своя пик на производство. Във фабриката в Ческе Будейовице са работели над 1800 служители и произвеждали около двеста милиона моливи годишно. Разполагала е с пет дъщерни завода и тридесет и два офиса за продажби по целия свят.

Кох-и-Ноор, Ческе Будейовице

По време на двете световни войни компанията претърпява спад, а през 1945 г. е национализирана от комунистическото правителство на Чехословакия. а австрийските собственици губят имота. Независимо от това, потомците на Йозеф Хардмут успяват да въведат фабриката за моливи в Атнанг отново в действие и да запазят правата върху името. През 1980 г. компанията получава държавната награда и й е позволено да използва федералния герб на Австрия при бизнес сделки. През 1992 г. фирма Кох-и-Ноор е приватизирана и е закупена от Gama Group. Австрийската Кох–и–Ноор фалира през 1996 г; производството е частично поето от компанията Cretacolor .

Днес Koх-и-Ноор произвежда верзатили, стотици хиляди от тях се произвеждат годишно във всеки вариант годишно и заедно с широка гама от моливи, химикалки, консумативи за рисуване и други офис консумативи се изнасят в около осемдесет страни по света. Производството е дори по-голямо, отколкото при социализма, когато износът е бил ограничен предимно за страните от съветския блок. широка гама от моливи, химикалки, консумативи за рисуване и други офис консумативи.

Концернът Кох-и-ноор включва 8 фабрики в Чешката република, както и чуждестранни фабрики в Лихтенщайн, Полша, Румъния, България, Италия, Словакия, Китай и Русия. Така например, до 2020 г., чешкият концерн притежава частично Сибирската фабрика за моливи, единственият производител на моливи от сибирски кедър в страните от бившия Съветски съюз.

За разлика от другите моливи Кох-и-нор, верзатилите никога не са се произвеждали в Китай.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |