Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЖЕЛЕЗНИЦА, ПРЕМИНАВАЩА ПРЕЗ СТАДИОН

28.03.2021

Чернохронската жп-линия в Словакия е единствената в света, която минава през футболен стадион. Релсите са разположени между трибуните и игрището на ФК „Taтран Черни Балог“, като влакът се движи по тях и по време на мач.

Чернохронската железница е горска теснолинейка, извършваща превози от началото на 20-ти век. Изградена е в долината на Черни Хрон – приток на река Хрон, в района на Словашките рудни планини. През 1985 г. жп-линията загубва функцията си и на мястото й е построен стадиона на аматьорския футболен клуб „Татран Черни Балог“ от село Черни Балог, намиращо се в Банскобистришкия край на Словакия, разположен в централната част на страната.

Стадионът е с капацитет 480 зрители, с две футболни трибуни от едната страна. В днешно време железницата функционира като туристическа атракция. Влакът, теглен от парен локомотив, се движи всеки ден през туристическия сезон. Затова се случва да преминава през стадиона по време на футболен мач. Съдията може да свири едновременно с влака, мачът няма да бъде прекъснат.

Ако не се провежда футболна среща, машинистът отваря вратите на стадиона с радиостанция, така, че не се налага спиране на влака. Влакът преминава през стадиона общо четири пъти на ден.

Железницата има двама постоянни служители, останалата част от персонала са доброволци. Печалбата на жп-линията идва от туристически курсове през двумесечната училищна ваканция и от двумесечни училищни пътувания преди и след ваканциите.

Гарата в село Черни Балог.

Главната гара се намира в село Черни Балог, където също има малък музей и изложба на подвижен състав. Във Видровската долина се помещава горски музей на открито - освен исторически вагони за туристи, по пътя е създадена образователна пътека, където са изложени машини, използвани в миналото по време на горски работи.

Строителството на железопътната линия започва през 1901 г. и е завършено през 1908 г. и започва да работи редовно една година по-късно под унгарското име Fekete Garami Vasút (по това време Словакия е част от Унгария). Използвана е главно за превоз на дървесина от околните гори. Първоначално дължината й е била 10 км, но се разраства бързо. Първите работници в разширяването на железницата са местни жители, докато по време на Първата световна война на строежа работят руски военнопленници.

На 19 юли 1927 г. е разрешен ограничен пътнически трафик по линията Черни Балог - Хронец.

В средата на миналия век дължината на всички разклонения на железния път е била 132 км. По време на словашкото национално въстание влаковете доставят провизии и боеприпаси на бунтовниците.

След 1945 г. значението на железниците започва да намалява поради развитието на автомобилния транспорт.

През 1962 г. пътническият транспорт на Чернохронската железница е спрян.

Трафикът на железницата е окончателно спрян с решение на правителството на Словашката социалистическа република от 31 декември 1982 год. Цялото оборудване бива предназначено за бракуване, но железницата е вписана в списъка на паметниците. В следващите години са извършени социални реконструкция и консервационни работи по жп-линията.

През 1992 г. влаковете официално започват отново да се движат по маршрута от Черни Балог до Видровска долина, този път с туристи.

През 2011 г. железницата е превозила около 60 000 пътници. Обявена е за едно от седемте чудеса на Банскобистришкия край.

Локомотив, изпълняващ маневра, пресича футболното игрище в Доброч.

През 2016 г. общата дължина на жп-линията е 17 км, като има планове за нейното удължаване.

През 2019 г. е изготвен план за възстановяването на редовната целогодишна експлоатация на влаковете от Хватимех до Доброч и включването им в интегрираната транспортна система на региона. Общественият транспорт трябва да работи на 17 км от 20. Железопътната линия трябва да превозва максимум хиляда души на ден. Началото на експлоатацията - 1 май 2025 год.

През април 2020 г. Чернохронската железница печели конкурс за придобиване на 17 електрически вагона и инфраструктура от кантона Базел в Швейцария. Ще е необходимо да жп-линията да бъде електрифицирана преди въвеждането на eлектричките. Въпреки това, електрифицирането може да не обхване цялата линия. Покриването на цялата линия ще струва около 2 милиона евро, а реконструкцията - приблизително 10 милиона евро. Изгражда се и ново депо за електрички на мястото на бившата дъскорезница в Яношовка, селище в община Черни Балог.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |