Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КАК ДА РАЗЛИЧАВАМЕ КОРЕЙЦИТЕ, ЯПОНЦИТЕ И КИТАЙЦИТЕ

26.03.2021

Дори опитен фен на азиатското кино понякога се губи в предположения какъв е актьорът: кореец, китаец или японец. Ето няколко метода, които в комбинация ще ви помогнат да определите от коя държава е човекът пред вас.

Разлика в поведението

Културата на китайците, японците и корейците е поразително различна, така че най-простото нещо, което можете да направите, за да започнете да ги различавате, е да видите как се държи човека. Според начина на поведение може да направите първите предположения.

Поздравяващи се хора в Япония

Поклоните се срещат и в трите култури, но се изпълняват по различни начини. При корейците и японците, дори и при обикновено запознанство, е обичайно да се правят дълбоки поклони: като правилото е големината на покланяне да зависи от разликата в социалния статус или възрастта. За разлика от тях, китайците само леко накланят глави: основният им начин на поздрав е чрез ръкостискане.

Разлика в дрехите

От външния вид на азиатците също могат да се направят определени изводи, които ще увеличат шансовете за правилно различаване. Ярките цветове на косата, стилните дрехи и изобилието от грим са типични, в по-голяма степен за корейците. Японците и китайците обикновено изглеждат различно.

Корейски младежи

Разбира се, не е трудно да се намерят и в Япония хора с гореописания външен вид, но повечето японци оставят ярките цветове и екстравагантни стилове в младостта си. Причината е проста - в Япония се цени много работата, където в преобладаващото мнозинство от случаите има строг дрес код. Старателните японци не могат да се отпуснат дори на почивка, дори и тогава те се опитват да поддържат имиджа на компанията, в която работят.

Японците оставят ярките цветове и екстравагантни стилове в младостта си.

От своя страна, китайците обикновено се обличат в европейски стил, без никакви културни допълнения. Китайските жени обаче имат специфични предпочитания: преобладаващото мнозинство от тях, независимо от възрастта, обожават розовото и не се колебаят да изглеждат „несериозни“.

Лицеви характеристики

Друг, макар и не лесен начин да определите кой е пред вас, е да погледнете добре лицето му.

Корейските жени обикновено се отличават с тънки вежди (обаче, внимавайте с това - модата се променя), светла кожа (благодарение на корейската козметика) и големи очи, често уголемени от лещи. Пластичните операции са много популярни сред корейците - посещението при хирург се счита за напълно нормален подарък за дете навършило пълнолетие. Тези, които нямат достатъчно късмет да спечелят от генетичната лотария, активно се прекрояват в кабинета на специалист.

Японките, от друга страна, се отличават с фини черти на лицето, тъмна коса и бяла кожа - предмет на гордост и часове, прекарани пред огледалото (с изключение на момичетата, представителки на субкултурата Gyaru - те изсветляват косата си и обикновено имат тен).

Ще бъде трудно да разпознаете китайците, единствено по чертите на лицето. Жителите на южната и северната част на страната са много различни: първите са по-ниски, имат по-тъмна кожа, докато вторите обикновено са със светла кожа и високи.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |