Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


СТЕНАТА НА ДЖОН ЛЕНЪН

24.03.2021
Стената на Джон Ленън през 2019 год.

Стената на Ленън е зид, издигащ се в Малтийската градина в Прага. Представлява неформален паметник на Джон Ленън – английски музикант, композитор, поет, художник, писател и общественик.

Историята на надписите на стената, която се намира в историческия район на Прага Мала Страна, датира от 60-те години на миналия век. В края на август 1968 г., след въвеждането на войски на Чехословакия на държави от Варшавския договор стените на Прага са осеяни с надписи против окупацията. По това време на стената е имало написани само банални мисли, които нямат отношения към тогавашната политическа ситуация. Върху нея и имало също и написани с тебешир стихове - предимно любовни. Стиховете първоначално са били в бяло, но скоро се появяват и в други цветове. От 70-те години на миналия век стената започва да бъде наричана „Стената на плача“.

След убийството на Джон Ленън през декември 1980 г. някой използва празни каменни плочи, които очевидно са били част от общественото водоснабдяване, за да създаде символичен надгробен камък на Джон Ленън. Неизвестен автор написва с тебешир на стената „За Джон Ленън“ и рисува кръст над надписа. Хората започнали да носят цветя, свещи и снимки на Ленън до символичния надгробен камък. Ленън е избран за символ на тези протести заради своя пацифизъм, политически протестни песни и визията си за по-добър и справедлив свят.

Стената през 1977 год.

Оттогава стената започва да бъде наричана „Стената на Ленън“. Денят на смъртта на Ленън, 8 декември, се превръща в ден на неофициалните срещи, които все повече се превръщат в протести срещу режима. В началото на 1981 г. някой замества надписа с нов, създаден по образец, с биографични данни на Ленън, който е допълнен от негови снимки. На близката стена скоро се появяват графити, вдъхновени от Джон Ленън и фрагменти от текстове на песни на „Бийтълс“ – легендарната английска рок-група, чийто съосновател е Ленън.

Сдружението за некомерсиална култура „Джазова секция-Артфорум“ допринася за славата на мястото, което през есента на 1981 г. включва снимки на паметника в антологията за Ленън.

През април 1981 г. стената е боядисана за първи път, в зелено, вероятно във връзка с подготовката за 16-тия конгрес на чехословашката комунистическа партия. Това общо пребоядисване на стената напълно променя атмосферата на мястото, поезията изчезва от стената и се появяват редица лозунги с политически подтекст, като „Палах би плакал“ (Ян Палах е чешки студент, самозапалил се в знак на протест срещу нахлуването на войски на страни от Варшавския договор в Чехословакия през 1968 г.).

Стената е пребоядисана няколко пъти – в зелено и сиво. След среща на десетки млади хора на първата годишнина от смъртта на Ленън на 8 декември 1981 г. на стената са поставени билбордове, защото пребоядисването не помага. През следващите години годишната среща на феновете на Ленън се премества на малкия площад, намиращ се близо до Чертовка (канал в Прага, понякога наричан малката пражка Венеция) и постепенно прераства във вечерни шествия през Прага, срещу които се намесва полицията. Пресата пише за участниците, определяйки ги като алкохолици, умствено затруднени, социопати и агенти на западния свят; тяхната дейност е наречена ленънизъм.

Тъй като срещите на стената на Ленън през втората половина на 80-те години не биват възпрени дори от стотици разположени наоколо полицаи, Държавна сигурност се справя със ситуацията по различен начин: с одобрението на Централния комитет на Комунистическата партия на Чехословакия Социалистическият младежки съюз организира декемврийска среща през 1988 г. и провежда фолклорен концерт на Чертовка. Комунистическият функционер Мирослав Щепан предлага да се установи официална мемориална плоча на Ленън на площад Велкопршеворске в памет на неговите мирни дейности.

През декември 1989 г. годишната среща в еуфорична атмосфера първоначално бива организирана от опозиционен клуб за мир Джон Ленън. Малко по-късно билбордовете са свалени от стената.

Територията на площад Велкопршеворске, един от най-тихите кътчета на Мала Страна, заобиколен от бароковия дворец Велкопршеворске (дворец на Великия Приорат), е част от района на Малтийския орден. Името на площада датира от средата на 18-ти век и произлиза от името на двореца. След падането на социалистическия режим в Чехословакия районът е върнат на малтийските рицари. Тогава собствениците решават да поправят стената на Ленън, която се намира в същия район. По предложение на Клуба за мир на Джон Ленън рицарският орден поръчва на художника Франтишек Флашар да нарисува портрет на Джон Ленън на стената. Според първоначалната идея на стената около портрета трябвало да се нарисуват само цветя, но тези идеи не се реализират.

Стената се променя с течение на времето и оригиналният портрет на Ленън дълго време е бил скрит под слой от нови картини. Всеки път, когато картините биват пребоядисани, много стихове и изображения на цветя били възстановени на следващия ден. Днес стената представлява символ на свободни идеали.

През ноември 2000 г. членовете на арт групата „Рафани“ боядисват цялата стена в зелено и поставят надписа любов в средата, който те представят в отговор на политическата ситуация по онова време и изгубването на първоначалата атмосфера на мястото. Тогава на стената отново започват да се появяват надписи в ленънски стил. Няколко месеца по-късно собственикът боядисва стената в охра.

Стената през 2008 год.

След края на века стената на Ленън, разположена срещу двореца Буке, в който се помещава френското посолство. се превръща в туристическа атракция и мястото се посещава от тълпи туристи. На стената започват да се пишат съобщения от всякакъв вид.

В нощта от неделя на 16 срещу понеделник на 17 ноември 2014 г. някой боядисва цялата стена в бяло и слага надпис „Wall is over!“ (Перифраза на песента на Ленън „Войната свърши!“ от 1971 г.). От вторник сутринта на стената започват да се появяват нови надписи. Представители на Суверенния орден на малтийските рицари - Чешкия Велик Приорат определят акта като вандализъм и заявяват, че са подали наказателна жалба срещу неизвестен извършител. Говорител на полицията изразява мнението, че пръскането със спрей по стената не е престъпление, тъй като тя по същество е предназначена за това, но е нарушение срещу имуществото, което трябва да бъде разследвано.

Студентската група за улично изкуство „Пражка служба“ поема отговорността за авторството, като техен представител заявява, че са го направили в чест и като част от честванията на 17 ноември с позоваване на Джон Ленън. В изявление, наричащо себе си „ученици в художествените училища“, те се позовават на факта, че една голяма тоталитарна стена е паднала преди 25 години, а бялата стена е предназначена да символизира свободата, давайки свободно пространство на новите послания на сегашното поколение.

В средата на март 2019 г. стената е изрисувана от десетки чешки и чуждестранни художници. Събитието е трябвало да даде началото на честванията на 30-годишнината от падането на комунистическия режим. През април стената е изрисувана от представители на движението „Extinction Rebellion“, което публично призовава политиците да започнат ясно да се справят с климатичната криза.

Стени на Джон Ленън се появяват в Хонконг през 2014 г. по време на т.нар. „революция на чадърите“ - протест срещу решението на Постоянния комитет на Националния народен конгрес (Постоянния комитет на NPC) относно планираната избирателна реформа на предстоящите изпълнителни избори през 2017 г. в страната.

Стена на Ленън в метро в Хонгконг, юли 2019 год.

В Хонконг, след като стената е варосана през 2014 г., биват създадени няколко десетки имитации на пражката стена, върху които протестиращите написват (особено млади хора, пишещи на залепящи се бележки) своето желание за автономия и свобода. Тези стени биват пренесени и в други градове с голяма китайска общност, като Австралия, Канада или Нова Зеландия.

През 2019 г. стената на Джон Ленън в Хонконгс се превръща в един от символите на протестите на граждани на специалния административен район в Хонконг, протестиращи срещу намеренията на властите в Пекин да контролират изборния процес в местните правителства, с искане за предоставяне на истинско всеобщо избирателно право, както и оставката на настоящия ръководител на изпълнителната власт на Хонконг Лянг Цженин.

От лятото на 2019 г. на стената на Ленън в Прага се появяват съобщения от хонконгски активисти и техните привърженици. В края на септември обаче пропекинската група ги пребоядисва със собствен агитропроп за 70-годишнината на КНР. Това е последвано от пребоядисване на стената от двете групи, като китайските студенти защитават своите държавни символи със собствените си тела.

На 7 октомври 2019 г. е започната реконструкцията на стената, поръчана от Ордена на малтийските рицари. Мазилката е премахната и первазът и историческият портал са ремонтирани. Точно един месец по-късно, на 7 ноември 2019 г., стената e тържествено открита в новия си вид.

Днес тя функционира като галерия на открито. Стената сега е доминирана от емблематичен портрет на Джон Ленън. Върху нея има и няколко бели зони, където хората ще могат да пишат съобщенията си с молив, тебешир или химикал. Пръскането със спрей върху стената на Ленън обаче вече не е разрешено. Полицията патрулира често и мястото е наблюдавано с камери.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |