Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КРАТЕРИТЕ НА ТИТАН СА ПОДХОДЯЩО МЯСТО ЗА ЗАРАЖДАНЕ НА ЖИВОТ

22.03.2021
Радарна снимка на кратера Менрва, направена от космическият апарат "Касини" на 20 юни 2011 г.

Симулациите показват, че сблъсъка, който е създал най-големия кратер на Титан, би могъл да формира топло езеро, пълно с вода и органични вещества.

Луната на Сатурн Титан по право се счита за едно от най-любопитните тела в Слънчевата система. И там, както на Земята, има глобална циркулация на течности с морета и езера, облаци, и дъждове. Поради голямата си отдалеченост от Слънцето ледено студената вода на Титан съществува изключително под формата на лед, а ролята на течността се играе от леки въглеводороди - главно метан.

Течна вода би могло да има дълбоко, под ледената кора на Титан.

Научна разработка, представена наскоро на 52-та конференция за изследване на Луната и планетите (LPSC), теоретично допуска съществуването на живот на Титан, макар и много по-различен от нашия.

Авторите - екип от учени от Европа, Бразилия и САЩ – стигат до извода, че водата от недрата на Титан, в определени моменти, би могла да се смесва с въглеводороди на повърхността, създавайки благоприятна биохимична среда.

За това спомагат пукнатините, които се появяват в кората на спътника на Сатурн, при удари с комети и астероиди.

Изследователите са моделирали сблъсъка, който е довел до образуването най-големия кратер на Титан, наречен Менрва. Той е с диаметър около 400 километра и възрастта му се оценява на около 1 милиард години. Изчисленията показват, че кратерът би могъл да възникне при падането на небесно тяло с диаметър 34 километра и със скорост около седем километра в секунда. Енергията на удара е била достатъчна за появата не само на вода на повърхността, но и на течно водно езеро.

Според авторите на работата това би могло да е достатъчно за раждането на първите примитивни организми и за стартирането на мощни механизми на биологична еволюция.

Може би същите процеси са съпътствали и появата на други големи кратери. Бъдещата мисия на НАСА, която трябва да стартира през 2027 г., ще има за цел да провери това, изпращайки космическия кораб Dragonfly, който би трябвало да пристигне на Титан през 2038 г.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |