Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


УЧЕНИТЕ СА УСТАНОВИЛИ РАЗМЕРА НА МАРСИАНСКОТО ЯДРО

18.03.2021
Сондата InSight

Благодарение на работата на сондата InSight беше определен размерът на ядрото на Марс – малко над 3600 километра в диаметър.

Американската стационарна сонда InSight работи на Марс повече от две години, използвайки бордови сеизмометри и други инструменти за изследване на вътрешната му структура и състав. Записва също и марсотресения, които се случват често на Червената планета. И сега, благодарение на InSight, беше възможно да се оцени размерът на ядрото на Марс.

Точно както на Земята, сеизмичните вълни преминават през вътрешността на Марс, като се движат с различна скорост през скали с различен състав и дори могат да бъдат отразени на границата на някои слоеве. По време на своята работа InSight е регистрирал около 500 слаби труса, някои от тях с магнитуд, достатъчен за създадените от тях вълни да проникнат в най-големи дълбочини.

Това е дало възможност да се разграничи относително плътния слой на горната мантия на планетата, простираща се на дълбочина от 700-800 километра, както и да се установи границата и размерът на ядрото на Марс. Оказа се, че радиусът е от 1810 до 1860 километра, което е малко повече от теоретичните прогнози.

Най-вероятно ядрото на Червената планета не е толкова плътно, колкото се смяташе и освен желязо и сяра съдържа примеси от относително леки елементи като кислород.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |