Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


МАЙСТОРИ НА РЕГЕНЕРАЦИЯТА

10.03.2021
Главата и тялото на Elysia cf. marginata, един ден след автотомията. (Кредит на изображението: Саяка Митох)

Вид морски охлюв (Elysia cf. marginata) може да се самообезглави и от главата му да порасне изцяло ново тяло, в комплект с биещо сърце и други жизненоважни органи.

Според Саяка Митох, докторант в женския университет Нара в Япония: „Това е най-екстремната форма на автотомия и регенерация в природата.“

Митох за пръв път се натъкнала на това странно поведение случайно, когато забелязала откъснатата глава на сакоглосан морски охлюв (Elysia cf. marginata), която обикаляла откъснатото си тяло в аквариум в лабораторията на университета.

"Мислех, че бедният охлюв скоро ще умре", споделя Митох.

Но вместо да умре, раната в задната част на главата на охлюва бързо заздравяла и от там пораснало изцяло ново тяло.

"След няколко дни главата започна да регенерира тялото и видях как в него бие сърцето му. Това беше невероятно", казва Митох. "Наистина бях щастлива, когато установих, че може да регенерира тялото си."

След около три седмици охлювът е завършил процедурата за смяна на тялото, което е загубил първоначално, възстановявайки и всички жизненоважни органи.

Изследванията показали, че старото тяло може да продължи да се движи и живее от няколко дни до месец. Изглежда обаче обезглавените тела не са в състояние сами да отглеждат нови глави.Все още не е известно как точно охлювите регенерират телата си, но изследователите подозират, че стволови клетки - специални недиференцирани клетки, които имат потенциал да бъдат превърнати във всякакъв тип клетки - играят важна роля.

В бъдеще Митох и нейният екип се надяват да проучат допълнително механизмите, залегнали в основата на това явление. Не е ясно и защо охлювите правят всичко това. Една от теориите е, че по този начин се справят с вътрешните паразити, нападнали старите им тела.

Изследователите са установили, че само по-младите охлюви са способни на автотомия и регенерация. Когато главите на по-възрастните охлюви се отделят от телата им, те оцеляват до 10 дни, но не регенерират телата си.

Въпреки че един индивид в проучването е претърпял регенерация два пъти, учените подозират, че след определен етап от живота им охлювите изцяло губят тази си способност.

Процесът на регенерация изисква много енергия, което е предизвикателство за главата на охлюва. Сакоглосаните обаче имат тайно оръжие. Те са способни да използват хлоропластите (елементи на клетката, които позволяват на растенията да превръщат слънчевата светлина в енергия чрез фотосинтеза) на водораслите, които ядат. Това позволява на охлювите да фотосинтезират, което им дава достатъчно енергия за стартиране на процеса на регенерация.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |