Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ШЕЙНАТА НА ХИТЛЕР

08.03.2021
Аерошейната Татра  V 855 в Техническия музей в Копршивнице

Taтра V 855 е аерошейна, проектирана в чехословашката автомобилна фабрика „Татра“ през 1942 г. Наричана е „Шейната на Хитлер“, тъй като се твърди, че разработката й е поръчана лично от Адолф Хитлер.

След окупацията от Хитлеристка Германия на Судетската област в Чехословакия, осъществена през 1938 г., чешкият град Копршивнице, в който се намира фабриката „Татра“, бива включен в границите на Третия райх. След избухването на Втората световна война на „Татра“ е наредено да произвежда боеприпаси за Вермахта. Моделът, разработен на на базата на чехословашкия автомобил Татра 87, не влиза в серийно производство, нито бива използван на фронта.

Когато става ясно, че нацистките войски трябва да водят битки на територията на Съветския съюз през зимата, е взето решение да се проектират аерошейни – вид моторни шейни със ски, позволяващи движение по сняг и лед. Германската армия е трябвало да ги използва за придвижване по руските снежни равнини, като се използват за разузнаване и набези.

Два прототипа на аерошейни са били поръчани от командването на германските въоръжени сили за планираното разполагане на Източния фронт, но е производен само един. Taтра V 855 се захранва от въздушно охлаждан осемцилиндров двигател с „V“- образно разположение с горно разположен разпределителен вал  тип 87 с обем 2968 куб.cm. и мощност 55 kW (75 к.с.).

Аерошейната Татра (отстрани)

Аерошейната е с изцяло метално тяло с четири врати, преназначена за четирима души. В предната част има две седалки, в задната - само дървена пейка. Аеродинамичната каросерия е монтирано на големи широки ски чрез щифтове с помощта на чифт листови ресори на всяка ска. Предните ски са се контролирали от водача с помощта на малък волан, също така е било възможно задвижването на задния мост с помощта на голям волан, разположен на същата кормилна колона. Големият волан се е използвал за манипулиране на задната част на моторна шейна, която има спирачна функция. И двете двойки ски са се въртели встрани едновременно, а не поотделно. С помощта на големия волан задните ски са могли да се заблокират в право положение. Благодарение на контрола на двете двойки ски е било възможно шейната да се управлява „настрани“.

Максималната скорост, постигната по време на пробните писти, е 80 kм/ч, а планираната максимална скорост - 130 kм/ч.

Аерошейната със синьо-бяло тяло е изложена в Техническия музей на „Татра“ в град Копршивнице, днес част от Чешката република. Не е известно дали тази шейна някога е била в екслоатация. Говори се, че германците са тествали снегохода някъде в Алпите на замръзнало езеро.

Аерошейната Татра (отзад)

В края на войната австрийският инженер Ханс Ледвинка, главен дизайнер и технически директор на „Татра“, отговорен за проектирането на Татра V 855, е осъден на шест години затвор за подпомагане на нацистите.

Оригинално копие на Taтра V 855 е направено през 2006/2007 г. от чешката автомобилна компания Ecorra, град Копршивнице за Lane Motor Museum, Нешвил, щата Тенеси, САЩ. 

Двигателят на прототипа Татра V 855 със заявена мощност от 100 конски сили не е запазен и не е известно как е постигнато увеличаването на мощността на серийния двигател, прототипът от музея в Копршивнице има двигател от сериен автомобил Tатра 87 от 60-те години на миналия век.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |