Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ГОЛЯМОТО ПРИСТИГАНЕ

18.02.2021

Арабски, китайски и американски космически кораби успешно достигнаха Марс и стартираха своята изследователска дейност.

Космическият кораб на Обединените арабски емирства „Амал” (Надежда) завърши пътуването си до Марс във вторник, 9 февруари, и застана на орбита около червената планета.

Космическият кораб „Амал“ тръгна на 21 юли от японския космически център „Танегашима“. Неговата задача е да наблюдава атмосферата на Марс и да записва изменението на климата. За пръв ще бъде изследвана газообразната обвивка на планетата в различни периоди от годината (една марсианска година продължава почти 687 земни дни).

Тази експедиция е важен етап в космическите изследвания на Обединените арабски емирства. Това е първата арабска междупланетна мисия. Но Абу Даби вече има други смели планове за завладяване на Космоса - през 2024 г. ОАЕ иска да изпрати свой собствен луноход на Луната.

Един ден след като арабския космически кораб навлезе в орбита около Марс, китайската сонда Тянанмън 1, също достигна червената планета и застана на орбита. Петтонният китайски, космически кораб се състои от орбитален апарат, спускаем апарат и марсоход. Предвидено е марсоходът да се опита да кацне на Марс през май и да започне своите изследвания. Той има на борда си наземно проникващ радар (GPR), който ще търси възможни следи от вода и микробиологични култури под повърхността на червената планета.

Китайският марсоход също така трябва да изследва магнитното поле и атмосферата на Марс. Роувърът ще предава данните до Земята от разстояние около 400 милиона километра. В Китай са построени две големи антени за приемане на сигналите.

Седмица след пристигането на китайската сонда, на 18 февруари 2021 г., атмосферата на Марс бе достигната и от най-новият роувър на НАСА „Perseveance” (Постоянство). Американският марсоход директно предприе маневра за кацане на планетата, която НАСА нарича „седем минути ужас“. Кацането на Марс беше напълно автоматизирано, без намеса от ръководството на мисията. Марсоходът имаше собствен малък кран, който да го остави на повърхността на червената планета. За разлика от много други мисии, нямаше сонда майка, която да разгърне спускаемия апарат, а самият марсоход, който беше опакован в няколко допълнителни слоя беше със собствено оборудване за кацане.

На видеото по-долу е представено в анимиран вид самото кацане на роувъра Постоянство в марсианската област, наречена кратер Jezero. Този кратер с диаметър над 45 километра е образуван преди около четири милиарда години от удар на метеорит и някога трябва да е съдържал много вода, както показват глинестите минерали в дълбоките му почвени слоеве, които са могли да се образуват само при наличие на вода. Учените подозират, че някога кратерът е съдържал огромно езеро, което е имало множество притоци.Мисията на НАСА включва използването на два робота: един марсоход и един хеликоптер, който в момента е вътре в марсохода. Двете машини ще направят геоложки проучвания на мястото, ще определят характеристиките на околната среда и ще търсят признаци на живот на Марс. Те също така трябва да оценят ресурсите и опасностите, които съществуват за изследователите, които биха могли да пътуват до Марс в бъдеще. За целта марсоходът ще събира скали и пръст и ще ги анализира.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |