Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


НАПОЛЕОНОВИЯТ ВОЙНИК

07.02.2021
Статуята на Наполеоновия войник Хуберт

На площад Хлавне наместие, намиращ се в центъра на словашката столица Братислава, близо до Староместката кула, е монтирана статуя на войник от Наполеоновата армия, подпрян на една от градските пейки.

Скулптурата е бронзова, висока е 155 см и напомня за триумфалното присъствие на Наполеон и неговата армия в Братислава през 1805 г. Представлявайки една от забележителностите на града, статията на „бронзовия“ войник, облечен в униформа, с двуъгълна шапка на главата, прави косвена връзка с текущото местоположение на френското посолство, чиято сграда е разположена зад паметника.

Статуята на Наполеоновия войник, на заден план – сградата на френското посолство

Скулптурата е дело на словашкия скулптор Юрай Мелиш и е открита на 26 юли 1997 г. като част от т. нар. Корзо парти (Корзо наричат централната улица на Братислава), което се провежда в чест на обновената и реконструирана пешеходна зона на главния площад.

Войските на армията на Наполеон достигат Братислава два пъти. За първи път те обграждат града, тогава наричан Прешпорок, през декември 1805 г., когато 300 кавалеристи и 9 000 пехотинци навлизат в него.

През 1809 г. френските войски срещат силна съпротива от местните жители и се ограничават само до обстрелването му от южния бряг на река Дунав (на сградата на Старото кметство в Братислава има гюле, останало вградено в една от стените, което напомня за обсадата на града от Наполеоновата армия). При оттеглянето си френските войски разрушават крепостта-замък Девин, разположе в околностите на града.

След битката при Аустерлиц (град Славков край Бърно, Чехия) през 1805 г., (в която армиите на австрийския император Франц II и руския император Александър I се сражават срещу император Наполеон Бонапарт) завършила с победа на Наполеон, е сключено примирие, известно като Братиславския мир, подписано в Огледалната зала на Примациалния дворец в Братислава. Войниците излизат по улиците на града едва след това. Твърди се, че сред тях е бил самият Наполеон.Според легендата, след поход в Русия раненият френски войник Йохан Евангелист Хуберт е бил лекуван в лазарета в Братислава. За него се е грижила красивата медицинска сестра Паулина. Родом от френския район Шампан, Хуберт познавал добре технологията за производство на пенливи вина. Любовта му към Паулина, заедно с отличното малокарпатско вино, го карат да остане в Братислава, като след изцелението си той основава фирма за производство на пенливо вино. Това вино, което днес е едно от най-популярните словашки пенливи вина носи неговото име – Hubert.

В действителност обаче нещата са малко по-различни. Йохан Евангелист и Паулина наистина съществуват, но те влизат в историята на компанията малко по-късно. Днешната компания Hubert J.E. е наистина създадена през 1825 г. като втората в света фабрика за пенливи вина (след фабриката в Шампан, Франция), базирана на улица Радлинска в Братислава. Нейните основатели обаче са Йохан Фишер и Михаел Шьонбауер. По-късно към компанията се присъединява Йохан Евангелист Хуберт, който всъщност е споменал Паулина за своя съпруга, която поема ръководството на компанията след смъртта на съпруга си. Под нейно ръководство компанията се радвала на големи успехи.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |