Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПЪРВИЯТ ИСТИНСКИ 3D МОДЕЛ НА КОРОНАВИРУС

26.01.2021

Австрийската компания Nanographics в сътрудничество с китайски учени получиха първия истински триизмерен модел на причинителя на Covid-19.

„Това е най-близкото изображение, показващо как всъщност изглежда коронавирусът. Невъзможно е да се покаже по-реалистично с помощта на съвременните технологии. <...> Всички изображения, които се появяват в медиите, са модели. Искахме да предоставим на обществеността реално триизмерно изображение на вируса“, казва Питър Миндек, технически директор на Nanographics.

3D моделът е създаден с помощта на криоелектронна томография: замразена проба от вируса е сканирана под различни ъгли с помощта на електронен микроскоп. След това получените данни са преобразувани в триизмерни изображения и цветове.

Резултатът е изображение на сферичната капсидна структура на SARS-CoV-2, от която излизат нейните известни „шипове“. Това са S-протеини - най-важният елемент от "короната" на вируса, които покриват обвивката му. Именно върху тези протеини са насочени антивирусните антитела.Както отбелязват учените, размерът на вируса е по-малък от дължината на вълната на видимата светлина, следователно той няма цвят. Така че розовите и сини нюанси в изображението не са реални. Те са необходими, за да се покаже по-добре формата и различните части на вируса.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |