Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
НАЙ-КРАТКИЯТ ДЕН

08.01.2021

Земята започна да се върти по-бързо. В резултат на това през 2020 г. беше отбелязан най-краткият ден в историята на измерванията.

Животът на Земята е тясно свързан с 24-часовия ритъм на деня и нощта. Този ритъм зависи от скоростта, с която нашата планета се върти около оста си.

Преди десетилетия започна използването на атомните часовници, което позволи на учените да отмерват времето в невероятно малки периоди от време - и това направи възможно измерването на продължителността на деня с точност до милисекунди. Всеки ден трае приблизително 86 400 секунди.

Оказа се обаче, че въртенето на планетата всъщност е много по-променливо, отколкото се смяташе досега. Откакто започнаха такива измервания, учените също установиха, че Земята забавя въртенето си много бавно - до миналата година, когато започва да се върти по-бързо. Тази промяна беше значителна, в сравнение с последните 50 години.

Започвайки измерванията от 1973 г., преди началото на 2020 г. най-краткият ден беше 5 юли 2005 г., когато въртенето на Земята продължи с 1.0516 милисекунди по-малко от стандартните 86 400 секунди.

Но още до средата на 2020 г. Земята счупи този рекорд 28 пъти. Изследователите също така отбелязват, че миналото лято, на 19 юли, е бил най-краткият ден в историята на измерванията – 1.4602 милисекунди по-кратък от стандартния ден.

Експертите все още не знаят каква е причината. Има твърде много фактори, които влияят върху въртенето на планетата - включително гравитацията на Луната, количеството лед или дори ерозията на планините. Възможно е дори глобалното затопляне също да оказва влияние – на полюсите и в планините количество лед и сняг намалява.

Засега обаче това са толкова незначителни промени, че те нямат осезаемо въздействие върху живота на Земята.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |