Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЧЕРВЕНАТА ПЛАНЕТА НА ПРИЦЕЛ

06.01.2021

Тази година Марс ще бъде изследван от няколко космически мисии, изпратени от САЩ, Китай и Обединените арабски емирства. Илон Мъск също има планове свързани с червената планета.

Марс ще е доста населен от машини през 2021 г. - през февруари там трябва да пристигнат три сонди. Изследователите се възползват от факта, че червената планетата се приближава значително до Земята веднъж на 22 месеца.

Обединените арабски емирства първи изпратиха своята сонда, наречена Амал (в превод Надежда). Тя ще се превърне в изкуствен спътник на червената планета.

Малко след сондата Амал китайският Тянанмън 1 тръгна на шестмесечното си пътуване към Марс, където би трябвало да кацне. Космическият кораб лети с около 23 километра в секунда, което всъщност е около милион километра на ден.

НАСА също изпрати към Марс роботизираното си превозно средство Perseveance (Постоянство). То трябва да се съсредоточи върху намирането на следи от живот, като започне от кратера, наречен Езерото. Една от ключовите задачи на Perseveance е да събира проби, които в бъдеще ще бъдат върнати на Земята.

Европейската космическа агенция също искаше да използва приближаването на Марс, но поради технически проблеми отложи проекта за след две години, когато ще има друг подобен "прозорец".

Червената планета има важна роля и в плановете на частната компания SpaceX. Илон Мъск си е поставил за цел да изпрати човешки екипаж към Марс и вече изгражда първата ракета за това.

Резултатите от всички тези мисии, може би ще отговорят на въпроса, дали сме сами в Космоса и дали сме готови за колонизирането на друга планета.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |