Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
БРАЙЛОВОТО ПИСМО

04.01.2021

От 2001 г., на 4 януари, по случай рождения ден на Луи Брайл, световният съюз на слепите чества изобретяването на брайловата азбука.

Благодарение на брайловата азбука слепите хора могат да четат с пръсти. Само чрез шест точки може да бъде представена всяка буква и знак от азбуката.

Изобретателят на азбуката на слепите Луи Брайл е роден на 4 януари 1809 г. На тригодишна възраст той случайно се намушка с нож в окото. Нараняването води до инфекция и на другото око, поради което Луи напълно ослепява. Въпреки това той не се отчайва и като по-голям посещава селското училище, където се учи да пише и да смята. Но Луи иска и да може да чете. Затова на 13-годишна възраст той започва да разработва система за писане за незрящи.

Оригиналният брайлов код за френски език, както е разработен от Луи Брайл през 1824 г.

В своята работа Брайл използва и кодираната азбука за изпращане на секретна информация на френския капитан Шарл Барбие. Чрез нея войниците е трябвало да усещат с пръсти релефни точки в хартията, които означавали срички или букви. Целта на Барбие е била войниците да могат да четат съобщения през нощта, без да се налага да си служат с фенер. Азбуката на Барбие се оказва неудачна за армията, защото кодът е бил твърде сложен. Луи Брайл значително опростява тази система и като използва само шест точки, успява да представи всички необходими знаци и букви. През 1825 г. Брайл завършва своята азбука на 16-годишна възраст. Оттогава става възможно и четенето с пръсти.Книгите на брайлов шрифт, обаче не са джобен формат. За Библията, написана по този начин, е необходим цял шкаф за документи. Днес много текстове са достъпни в цифров вид. Компютърните програмите за четене могат да четат съдържанието от екрана на глас. Специална брайлова линия, тясна лента под клавиатурата на компютъра, може да показва буквите на екрана като осезаем брайлов шрифт. Това дава възможност на слепите да могат да четат не само книги, но и уебсайтове и да комуникират с други хора.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |