Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


КРИСТАЛНИТЕ СВЕТОВЕ НА СВАРОВСКИ

30.12.2020
Глава на Гиганта - вход в музея „Кристалните светове на Сваровски“

„Кристалните светове на Сваровски“ е музей на кристалите Сваровски, построен през 1995 г., в чест на 100-годишнината от основаването на австрийската компания Сваровски.

Музеят, построен за атракция на посетителите, се намира в австрийското село Ватенс, на 15 километра от град Инсбрук, на мястото на първата фабрика на компанията Сваровски и недалеч от нейното настоящо седалище. Основател на „Сваровски“ е Даниел Сваровски, немски инженер, роден в областта Бохемия (по онова време част от Австрийската империя, днес част от Чехия), в чийто завод през 1895 г. започва производството на кристални изделия, като в началото фирмата се нарича „A. Kosmann, Daniel Swarovski & Co“.

До „Кристалните светове на Сваровски“ може да се стигне със специален "кристален" влак, където гостите, докато пътуват, могат да се насладят на охладено шампанско, поднесено в чаши, инкрустирани с фини кристали.

Музеят е проектиран от Андре Хелер, Брайън Ен, Сузане Шмогнер и Пол Зайне. Като цяло това не е обикновен музей в традиционния смисъл - той не показва историята на компанията, а инсталации, изработени от кристали Сваровски. Австрийският художник Андре Хелер изобретява приказна подземна страна, изпълнена с не винаги разбираеми, но искрящи, очарователни съкровища. „Кристалните светове на Сваровски“ е огромно интерактивно пространство, където можете не само да гледа, но и да се чуе, почувства и помирише.

"В латексното слънце", музей „Кристалните светове на Сваровски“

Първоначално музеят е проектиран за 200-300 хиляди посетители годишно. С течение на времето той придобива широка популярност както в Австрия, така и в чужбина и днес е вторият по популярност музей в страната (след двореца Шьонбрун във Виена). Средната посещаемост в парка е 700 000 души годишно. В тази връзка музеят многократно се разширява - за първи път през 2003 г.

При следващото разширяване са инвестирани 10 милиона евро. От октомври 2014 г. „Кристалните светове Сваровски“ са разширени за около 34 милиона евро по случай 120-годишнината на Сваровски и 20-годишнината от построяването на музея, като са отворени отново на 30 април 2015 г. В резултат на това преобразуване площта на музея се увеличава от 3,5 на 7,5 хектара. След ремонта в градината има „Кристален облак“ с 800 000 кристала, игрална кула и ресторант „Daniels Kristallwelten“ .

Сградата на музея представлява лабиринт, в който освен стаи, се помещава и най-големият магазин в света „Сваровски“. Всичко това е свързано с коридори и стълби.

„Едем“, музей „Кристалните светове на Сваровски“

Самият музей се намира под земята. Над повърхността е само входът, направен под формата на гигантска глава с очи, направени от зелени кристали. Водопад постоянно изригва от устата. Вдясно има ръчно оформена градина.

Стъклен тунел води до подземната част, на стените на която са гравирани стихотворения на великите поети: Шекспир, Гарсия Лорка, Гьоте. Един от редовете на тези стихове задължително съдържа думата „кристал“.

Най-малкият и най-големият от кристалите Сваровски са изложени в музея. Най-големият кристал тежи 310 000 карата, диаметърът му е 40 см – той е най-големият в света отрязан „кристал“ от оловно стъкло. Най-малкият кристал е само 0,8 мм в диаметър. Те са записани в Книгата на рекордите на Гинес.

Други атракции в музея са: стена с 12 тона кристали, кристална пирамида, изработена от 590 огледала, Кристалният Театър, който е и най-големият в света калейдоскоп – Кристалоскоп (проектиран от Петер Мандел).

В Стаите на Чудесата в „Кристалните светове на Сваровски“, международно и национално признати художници, дизайнери и архитекти, като Брайън Ино, Торд Бундже, Ники де Сен Фале, Джим Уайтинг, Кийт Харинг, Анди Уорхол, Салвадор Дали и Яйой Кусама, са интерпретирали кристала по свой начин. Създадени са 17 подземни Стаи на Чудесата, всяка от които има различен тематичен фокус.

Почит към "първата мишка", първата кристална фигурка в продуктовата гама на фабриката Сваровски

На входа на „Кристалните светове на Сваровски“ има глава на мишка на пиедестал. Това е почит към "първата мишка", първата кристална фигурка в продуктовата гама на фабриката Сваровски. През 1976 г. техническият илюстратор Макс Шрек създава мишка от кристални остатъци. В резултат на успеха на тази фигурка по-късно са създадени и други кристални фигурки на Сваровски.

През 2011 г. музеят се класира на осмо място сред най-популярните забележителности в Австрия с 680 000 посетители.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |