Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОЛЕДНИЯТ ВЕНЕЦ

20.12.2020

Тъй като децата постоянно го питали кога ще бъде Коледа, хамбургският богослов Йохан Хинрих Вихерн изобретява адвентския венец преди повече от 170 години.

Адвент се нарича предколедния период, възприет сред християните от католическата църква и някои протестантски деноминации. Подобен е на коледните пости при източно-православните християни. Адвентът е времето от четирите седмици на изчакване, предшестващи Рождество Христово, когато християните се подготвят за празника. Самата дума „адвент“ е вариант на латинската дума, означаваща "идване, очакване“.

Адвент венецът е въведен в коледната традиция от лутеранския свещеник Йохан Хинрих Вихерн през 1839 г. Той се е грижил за няколко деца от бедни семейства в "Rauhen Haus" - дом за нуждаещи се деца в Хамбург. По време на Адвент децата постоянно питали учителя си кога ще дойде Коледа. Тогава Вихерн направил венец от старо дървено колело и поставил на него двадесет и четири малки червени и четири големи бели свещи. Всяка сутрин свещеникът палил по една малка свещ, а в неделя запалвал една голяма.

Адвент венец в оригиналния си дизайн от 1839 г.

Отначало свещите горели на дървеното колело, но по-късно то било украсено с клони от ела. В този си вид венецът се разпространил първоначално в протестантските градове в Северна Германия. В католическите райони този обичай се утвърждава едва след Втората световна война.

В днешно време на адвент венеца се поставят само четирите големи свещи за неделите преди Рождество Христово. Дълго време свещите на коледния венец са били само червени, но днес те се предлагат във всички възможни цветове. Що се отнася до декорирането на зеления венец, днес е разрешено почти всичко - от стъклени топчета, панделки и гъби, направени от филц, до сушени плодове.

Обичаят да се прави адвент венец вече се е разпространил по целия свят. Тъй като често има пожари, причинени от коледните венци, добре е да се използват самогасящи се свещи. Те не изгарят напълно и по този начин предотвратяват запалването на сухите елхови клонки и други горими материали.

Експертите съветват свещите на венеца винаги да се задушават и да не се духат. В противен случай те биха могли да се запалят отново, ако качеството на фитила е лошо или има течение в стаята.

Иглолистните клони на венеца изсъхват с времето и ако се запалят, не само изгарят, но буквално избухват в пламъци. Поради тази причина елховите клони трябва да бъдат заменяни периодично с по-свежи и не толкова лесно запалими.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |