Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
МИРИСОХОПТЕР – МАШИНА С ЖИВИ СЕТИВА

14.12.2020

На пръв поглед летящият робот изглежда като обикновен дрон, но извитата антена с меден цвят му дава животински способности.

Малките роботи, способни да летят, се използват все по-често, например, за да стигнат до места, недостъпни за нас, или да летят до области, които са твърде опасни за изследване от човека поради природни бедствия, войни или риск от експлозия. Но сензорите на дроновете често са твърде несъвършени, за да открият например взривни вещества или изтичане на газ.

Поради тази причина екип от изследователи от Вашингтонския университет търсят по-чувствителни сензори за безпилотните летателни апарати, които например могат бързо и безопасно да откриват химикали и газове във въздуха. За тази цел те решили да използват животински рецептори – със своите антени молците могат да възприемат силно разредени химични сигнали в околната среда и по този начин да разпознават източници на храна или потенциални партньори. Учените са успели да приспособят антената на молец (Manduca sexta) за сензор на техния дрон.

След отделяне на антената от молеца, тя остава биологично и химически активна в продължение на часове. След това изследователите измерват сигналите от антенните клетки и сравняват реакциите със сензорите, които са били използвани преди това. Оказва се, че антената на молеца реагира по-добре и регистрира повече миризми, в сравнение с класическите, чисто електрически сензори. Чрез монтирането на този хибриден сензор върху дрон, учените са създали така наречения „мирисохоптер“. Изследователите са инсталирали и специална програма, която имитира търсенето на аромати от молци. По този начин „мирисохоптера“ може да търси миризми напълно независимо и да се насочи към тях веднага щом усети аромата.

В допълнение, четири вградени инфрачервени сензора позволяват на дрона да открива препятствия на разстояние около 20 сантиметра и да ги избягва на ранен етап. Друго предимство е, че „мирисохоптера“ не се нуждае от GPS, а вместо това наблюдава заобикалящата го среда с камера. Така че може да лети и в тръби или подземни мини.Учените се надяват да подобрят технологията, за да може „мирисохоптера“ да открива повече химически вещества и да е по-полезен, като например да открива взривни устройства или хора, попаднали под развалини.

 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |