Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОЛКО ДЪЛГО ЧОВЕШКИТЕ ЕМБРИОНИ МОГАТ ДА ОСТАНАТ ЗАМРАЗЕНИ?

12.12.2020
Човешки ембриони

На 26 октомври 2020 г. се роди здраво момиченце от ембрион, който е бил замразен в продължение на 27 години, което е рекорд за най-дълго време останал замразен човешки ембрион, преди да се роди от него дете.

Моли Еверет Гибсън се ражда от ембрион, замразен през 1992 г. и съхраняван в криогенен (ултра-студен) фризер. През 2012 г. ембрионът е бил опакован в контейнер с течен азот и изпратен в съоръжение за ембриони. През февруари тази година ембрионът е имплантиран в матката на 29-годишната Тина Гибсън, която е била само на 1 година, когато ембрионът е бил замразен.

Раждането на Моли чупи рекорда, поставен от по-голямата й биологична сестра, Ема Рен Гибсън, чийто ембрион е замразен в продължение на 24 години, преди Гибсън да я роди.

„Чрез процес, наречен криоконсервация, ембрионите - група клетки, които се образуват в най-ранния етап от човешкото развитие - се замразяват и съхраняват в течен азот при минус 196 градуса по Целзий, температура, която спира всякаква биологична активност“, разказва Бари Бер, професор по акушерство и гинекология в Медицинския център на Станфордския университет.

„Ако цялата биологична активност е спряла, тогава вие все едно натискате бутона за пауза, а процесите могат да се възобновят, когато изключите бутона за пауза.“

Дори ако ембрионът бъде поставен на пауза в продължение на десетилетия, след като бъде размразен и имплантиран, той ще продължи да се развива естествено. Въпреки че няма биологични ограничения за това колко дълго можете да замразите ембриона, има външни фактори, които могат да увредят ембриона.

„Йонизиращото лъчение от слънцето, може да постави някакъв вид граница на възможната продължителност на съхранение на замразения ембрион, защото може да причини малки мутации или увреждане на ДНК на клетките“, продължава обясненията Бер.

„Радиацията може да проникне през гигантските термоси от неръждаема стомана или алуминий, където се съхраняват замразени ембриони. Но експертите предполагат, че ще са нужни няколкостотин години, докато тази радиация "значително" повлияе на жизнеспособността на ембриона.“

Методите на замразяване непрекъснато се подобряват, което увеличава възможността за по-продължително съхранение на ембрионите.

През 80-те години те са били замразявани по бавен метод, когато са били съставени от две клетки до осем клетки, докато сега се замразяват с много бързо замразяваща техника, наречена "витрификация".

Ембрионите вече могат да се замразяват на по-късен етап от развитието си, когато имат над хиляда клетки, и са по-здрави.

Хипотетично имплантираният ембрион може да е по-стар от жената, която го ражда.
 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |