Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КИТАЙ ПЛАНИРА РАЗШИРЯВАНЕ НА СИСТЕМАТА ЗА ПРОМЯНА НА ВРЕМЕТО

06.12.2020

Преди дни китайското правителство обяви, че планира драстично да увеличи използването на технологиите за изкуствено манипулиране на времето.

Технологиите за разбиване на облаци или системи, които ускоряват кондензацията и образуването на облаци чрез молекули на среброто, съществуват от десетилетия и Китай често ги използва. Но сега Китай иска да увеличи общия размер на тестовата си зона за манипулация на времето на 5,5 милиона квадратни мили до 2025 г. – огромна площ, което може да повлияе на околната среда в глобален мащаб и дори потенциално може да предизвика конфликт с близките страни.

Притеснително е, че Китай и Индия споделят горещо оспорвана обща граница. Индийското земеделие разчита на мусонен сезон, който вече е непредсказуем поради климатичните промени. Експертите в страната се притесняват, че Китай може да използва способността си да контролира климата като оръжие .

„Липсата на подходяща координация на дейностите по модифициране на времето може да доведе до обвинения в „кражба на дъжд“ между съседните региони“, заключават изследователите от Националния тайвански университет в доклад от 2017 г., публикуван в Geoforum.

В миналото Китай е използвал технологии за промяна на времето преди големи събития, като Олимпийските игри през 2008 г. или важни политическите срещи. Но сегашното планирано разширяване на системата означава, че други държави могат да бъдат обект на китайските метеорологични капризи и това да доведе до допълнителни международни конфликти.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |