Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
РЕКОРДНИ СКОРОСТИ

02.12.2020
Системата от радиотелескопи Australian Square Kilometer Array Pathfinder

Нова система от мощни радиотелескопи в Западна Австралия е уловила няколко милиона неизвестни досега галактики при картографиране на космоса.

Според австралийската държавна научна организация Csiro, благодарение на радиотелескопите, е възможно да се създаде нов "атлас на космоса". Повече от три милиона галактики са картографирани от новите телескопи само за 300 часа - преди това същата работа отнемаше години.

Новата система има по-чувствителни инструменти за изследване на Космоса и чрез нея може да се наблюдават много повече обекти, отколкото преди. Новите данни ще позволят на учените да изучават по-подробно формирането и еволюцията на звездите, черните дупки и други космически обекти. Очаква се откриването на десетки милиони нови галактики.

Радиотелескопната система Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) е разположена в пустиня в Западна Австралия. Изграждането й започна през 2009 г. в район, който е описан като „най-тихото място на Земята за астрономите“. Поради отдалечеността от човешките селища няма мобилни сигнали, Wi-Fi мрежи или излъчващи станции, които да пречат на работата на радиотелескопите. Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |