Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОЛКО СОЛ ДА КОНСУМИРАМЕ

19.11.2020

Според Световната здравна организация оптималната стойност е 3,8 грама сол на ден, но тя се смята за трудно осъществима.

Какво представлява трапезната сол и за какво ни е необходима?

Трапезната сол, известна още като готварска сол, всъщност е натриев хлорид. В зависимост от чистотата й, тя може да съдържа до три процента други вещества, включително калций, магнезий и калий. Натриевият хлорид е от съществено значение за много метаболитни процеси в нашето тяло. Освен всичко друго, той е отговорен за предаването на нервните импулси до нервните и мускулните клетки и регулира водния баланс. Той също така участва в процесите на храносмилане и изграждането на костите.

Откъде идва солта?

Трапезната сол винаги е морска! Каменната сол също се е образувала след изпаряването на древни морета, оставяйки огромни слоеве сол в земята. Каменната сол се предлага или необработена, или рафинирана, т.е. почистена от всички естествени добавки.

Колко сол трябва да ядете?

В развитите страни хората консумират средно около 10 грама сол дневно. Според Световната здравна организация оптималната стойност е 3,8 грама сол на ден, но тя се смята за трудно осъществима. Препоръчително е да се достигне поне горна граница от 6 грама дневно. Това съответства на около 1 чаена лъжичка сол.

Колко опасни са големите количества сол?

Съществува научен консенсус, че консумацията на твърде много сол може да бъде вредна. Солта стимулира апетита и следователно е фактор за затлъстяването. Знае се, че високата консумация на сол променя количеството и вида на чревните бактерии и по този начин може да наруши имунната система. Ролята на солта в развитието на автоимунни заболявания все още се изследва. Излишната сол трябва да се отстрани от тялото. Бъбреците, които са отговорни за това, са допълнително обременени с тази задача. Високата доза сол увеличава налягането в кръвоносните съдове. Казано по-просто: натрият се свързва с водата и по този начин увеличава обема на кръвта. Но дали повишената консумация на сол увеличава риска от високо кръвно налягане, не е окончателно доказано. Факторите за високото кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания са комбинацията от онаследените гени, възрастта, пола и различни неблагоприятни диети и начин на живот. Каква е ролята на солта в тази комбинация, все още не е изяснено точно. Въпреки това, различни проучвания показват, че по-ниският прием на сол подобрява стойностите на кръвното налягане при хора с хипертония.

В кои храни има най-много сол?

Трапезната сол, с която посоляваме храната си съставлява само малко количество от дневния ни прием. Около 80 процента от този прием се поглъщат главно чрез преработените храни. Хлябът, месото, колбасите и сиренето съдържат много сол. Сладките продукти като шоколад и бисквити също често съдържат сол.

Необходими ли са добавки към солта?

Често към солта се добавя йод. Йодирането на солта остава важна стратегия за премахване на йодния дефицит. Защото йодът е от съществено значение за развитието на нервната система и процесите на растеж. (Икономичното) използване на йодирана готварска сол е препоръчително, но в случай на заболявания на щитовидната жлеза, приемът на йод трябва да бъде обсъден с лекар.

Друга често срещана добавка е фолиевата киселина, от която тялото се нуждае, наред с други неща, за синтеза на ДНК.

Третата класическа добавка е флуоридът, за който е известно, че се добавя към много пасти за зъби и се използва като профилактика на кариеса.

Балансираната и здравословна диета осигурява за организма и трите споменати вещества. В такъв случай не е необходимо да използвате сол с добавки.

Колко полезни са „ценните соли“?

Сол от черна лава, персийска синя сол, хималайска сол - производителите обещават не само специален вкус, но и изобилие от хранителни вещества. Но всъщност хималайската сол се състои от около 98 процента натриев хлорид. Рекламираните допълнителни соли и тяхната концентрация не оказват голямо значение за нашето здраве. Няма силни, научни доказателства за техните лечебни свойства. Вкусът също е надценен - в крайна сметка ценните соли се различават само по нюанси, които бързо се губят в ястието.

Какви алтернативи на солта съществуват?

Диетичната сол е известна на много хора с хипертония. Получава се, като натриевият хлорид се замества или поне значително се редуцира с калиев и магнезиев хлорид. Различни проучвания показват, че преминаването към диетична сол има положителен ефект върху хората с високо кръвно налягане. Но вкусът не се доближава до оригинала: има по-малко солен вкус и е малко горчив, и метален.

Какво можем да направим за по-здравословна консумация на сол?

Диетата с ниско съдържание на сол е особено препоръчителна за хора с високо кръвно налягане. Но здравите хора също трябва да не надвишават препоръчителните количества сол на ден.

Преди всичко: Избягвайте промишлено преработените храни и гответе с пресни съставки със силен естествен вкус. Вместо сол, може да добавяте към храната си билки и различни подправки - и махнете солницата от масата, защото често добавяме сол по навик.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |