Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА МРАВКИТЕ

15.11.2020

Мравките са населявали земята още преди появата на динозаврите. Те са сред най-добре приспособяващите се живи същества на нашата планета. Говори се много за колективният им интелект, но има и други интересни факти за тях:

Нашата екосистема би изглеждала съвсем различно без мравките. Те са важен фактор за разпространението на семената, растенията и гъбите.

Когато мравките имигрират екосистемата може да се промени значително. Възможно е да растат други цветя и растения. Аржентинската мравка и огнената мравка са едни от най-агресивните имигранти.

Мравките комуникират помежду си химически - чрез аромат, който използват също и за да се разпознават. Техните антени играят ролята на сетивни органи.

Мравките царици могат да живеят от 20 до 30 години, в зависимост от вида.

Ако в колонията на мравки има само една царица, колонията се разпада веднага след като царицата умре.

При аржентинските мравки може да има 15 до 20 царици в една колония.

Царицата мравка не управлява колонията, така както бихме очаквали. Колонията до голяма степен е самоорганизирана.

В повечето колонии има разделение на задачите: по-младите мравки по-рядко работят навън и да се грижат за яйцата и подрастващите. По-възрастните мравки отговарят за по-опасната работа на терен - те носят храна и отблъскват враговете.

Има колонии на мравки, където се използват други мравки-роби.

По света има около 15 000 различни вида мравки.

Понякога мравките отглеждат домашни животни, например листните въшки. Те влизат в своеобразна симбиоза с тях: мравките получават сладка течност от листната въшка, в замяна ги пазят от техните хищници - калинките.

Ухапването от огнената мравка е много болезнено. Можете дори да развиете алергия към него. Тогава ухапването може да бъде фатално. Огнената мравка е особено разпространена в Южна Америка и Австралия .

Има гнезда на мравки, които могат да издържат на приливи и отливи. Често те са под водата в продължение на часове и въпреки това остават водоустойчиви.

В колониите на мравките съществува йерархия, взаимно наблюдение и дори определени форми на наказания.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |