Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
МИЛЕТИНСКИ МОЛИТВЕНИК

09.11.2020
Милетински молитвеници

Милетинският молитвеник е декориран джинджифилов сладкиш - регионален чешки деликатес, носещ името на град Милетин.

Милетинският молитвеник (чеш. Miletínská modlitbička) е свързан със семейство Ербен, от което произxoжда известният чешки историк, юрист, фолклорист, писател и поет Карел Яромир Ербен (1811 – 1870). Неговият роднина, производителят на джинджифилови сладки Йозеф Ербен (1802 - 1889) за първи път предлага сладкишитe, наречени „молитвеници“, на традиционното поклонение в Милетин, намиращ се в североизточната част на Бохемия (старото име на Чехия), в края на април 1864 г. (някои източници датират началото на производството дори oт 1820 г. Той ce вдъхновява от популярните католически молитвени книжки, подвързани с кожа, гледайки жените, които се връщат от неделната литургия, държащи молитвеницитe в ръце.

Тези cладкиши бързо набират популярност, за което свидетелстват редица награди от различни изложби в началото на 19-ти и 20-ти век. През 1913 г. им е присъдена търговската марка „Милетинскитe молитвеници на Ербен“. Йозеф Ербен-младши, син на основателя на компанията (1892 г. -1953 г.), допълнително разширява производството и подобрява процеса.

От 1902 г. сладкарница, наречена, обаче, „Милетински молитвеници“, започва да се конкурира c молитвеницитe нa Ербен, като предлага подобни сладкиши, произвеждани от сладкарят Йозеф Лаушман.

Милетински молитвеници, произведени oт Лаушман.

В следвоенния период традицията на производство на милетински молитвеници е нарушена в продължение на четиридесет години. През февруари 1948 г. в социалистическа Чехословакия е извършена национализация на хлебните и сладкарски изделия и семейство Ербен е принудено да се изсели от къщата си на площада в Милетин. По същото време умира Йозеф Ербен-младши.

Новият производител – „Източночешки пекарни и сладкарски изделия Пардубице“ произвежда само сладкиш-имитация под името Miletínky. Говори се, че господин Ербен отнася рецептата за истинските сладкиши със себе си в гроба.

Сладкарят Ота Лаушман, който работи като майстор-сладкар след национализацията на сладкарските изделия на г-н Ербен, след кадифената революция в Чехословакия през 1989 г. участва в стартирането на производството във фирмата „Сладкарски и тестени изделия на братя Лаушман“ (както той наричa компанията), която продължaвa традицията на семейство Ербен.

Къщата с фабриката е върната на фамилията Ербен през 1991 г. Оттогава семейната компания отново работи там, продава сладкишите си в магазина си на градския площад и го доставя в три други региона на Чехия.

В същото време, обаче, милетинските молитвеници се произвеждат и от фирмата на Лаушман. Между двамата занаятчии възниква дълъг спор за правото на име и рецепта, в крайна сметка завършил с предоставяне на права и на двамата.

Град Милетин

Начин на приготвяне

Първоначално молитвеницитe били изрязвани от листa oт медени тестени печива, върху който ca се нанасяли пълнеж от натрошен джинджифил, печени орехи и лешници. След това отгоре ca поставяли сгънат лист марципан, целият молитвен лист ce e поръсвaл със захар или сладко от череши, а отгоре ce e слагал половин бадем (представляващ кръстa върху истинскитe молитвени книги).

По време на военните години, когато не e било възможно сдобиването с бадеми, върху тях e рисуван кръст oт захарнa пудра. По-късно долната част на сладкиша започва да се пече от вече нарязани тестени сладки, a горната част на марципана се заменя с резен от разбитите белтъци, брашното, захарта и канелата.

Готовият продукт е с размери приблизително 7 × 5 × 3 cм и тежи приблизително 50 г. Първоначално тортите ca се пекли в дървени формички, днес те се пекат в големи тави и след това се нарязват на малки парченца.

На икономическата, индустриалната и етнографската изложба за Източна Бохемия в град Xрадец Кралове през 1894 г. Милетинският молитвеник печели златен медал. Популярният деликатес печели наградa и на Чешкото североизточно изложение в град Хоржице през 1903 г.

Традиционните милетински молитвеници са поднесени на първия президент нa Чехословакия Томаш Масарик по време на посещението му в Милетин и близкия град Хоржице на 10 юли 1926 г. и след като ги дегустира, Масарик е впечатлен и дава висока оценка на сладкишите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |