Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
„БЕЙКЪР СТРИЙТ“ 221B

30.10.2020
Бронзовата табела на бившата щаб-квартира на Abbey House

„Бейкър стрийт“ 221B е лондонският адрес на английския детектив Шерлок Холмс, литературен герой, създаден от писателя Артър Конан Дойл.

В Обединеното Кралство пощенските адреси с номер, последван от буква, могат да означават отделен адрес в по-голяма, често жилищна сграда. Бейкър Стрийт в края на XIX век е жилищен квартал от висок клас и квартирата, обитавана от Холмс вероятно би била част от т.нар. къща с тераса (тип нискоетажни постройки, при които разположените в редица еднотипни жилищни сгради се блокират една друга със страничните си стени).

Когато историите за Шерлок Холмс биват публикувани за първи път, номерата на улиците на Бейкър Стрийт достигат само до номер 100. Дойл избира по-голям номер на улицата за местоположението на своя герой, вероятно, за да предотврати евентуално увреждане на действително съществуващото местожителство на човек. По-късно Бейкър стрийт е разширена и през 1932 г. Аби Нешънъл Билдинг Сосайети (Abbey National Building Society) се премества в сградите с номера от 219 до 229, намиращи се на Бейкър Стрийт.

Бейкър Стрийт 221B

По времето на Дойл отсечката северно от Мерилбоун Роуд, в близост до Риджънтс Парк, е била известна като Upper Baker Street. В първия си ръкопис Дойл поставя квартирата на Холмс на Бейкър Стрийт.

Съществуват и други теории за това къде се е намирал оригиналният номер 221B. Празната къща „Camden House“, която според разказа „Празната къща“ е била точно от другата страна на улицата, би могла да бъде адресът на детектива, макар, че не отговаря напълно на описанието на къщата, обитавана от Холмс, дадено в историите на Дойл.

„Срещнахме се на следващия ден, както той беше уредил, и проверихме стаите на ул. Бейкър № 221B , за които той беше говорил на нашата среща. Те се състояха от няколко удобни легла и една голяма просторна дневна, весело обзаведена и осветена от два широки прозорци.“ - Артър Конан Дойл, „Етюд в червено“, 1887 г.

Когато сградите по улиците са преномерирани през 30-те години на миналия век, сграда в стил арт деко, известна като „Abbey House“, получава нечетните номера от 215 до 229. Тази къща е построена и се е използвала от Обществото за изграждане на пътища на абатството и нейния правоприемник (който впоследствие става абатство National plc) до 2002 г.

През 2018 г. въз основа на съдебните документи и Досиетата от Панама става известно, че сградата поне отчасти принадлежи на роднини на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. 

През 1999 г. Abbey National спонсорира създаването на бронзова статуя на Шерлок Холмс, която сега стои на входа на метростанцията Бейкър Стрийт. Известният изследовател на Холмс Ричард Ланслин Грийн събира в книга най-интересните писма, адресирани до Холмс и получени на адреса „Бейкър стрийт“ 221B.

В началото на 80-те години на сградата се извършват ремонтни дейности. В първите фази на ремонтните дейности са премахнати хиляди сравнително добре запазени тухли, с релефен надпис 221B и продадени на заинтересовани купувачи на цена  £ 2 за всяка една тухла. Постъпленията, събрани от пет благотворителни организации, са били предназначени да отбележат Международната година на хората с увреждания,

Бронзова табела, поставена на лицевата страна на Abbey House показва силуета на Шерлок Холмс с цитат от романа  на Конан Дойл „„Етюд в червено“. Открита е на 7 октомври 1985 г. от Джеръми Брет – известният английски актьор, играл ролята на Холмс. В края на 2000-те е премахната поради предстоящи работи по външната фасада на сградата. Понастоящем местонахождението на тази табела не е известно.

Музеят на Шерлок Холмс

Музеят на Шерлок Холмс се намира между номерата 237 и 241 на Бейкър Стрийт. Музеят показва експонати в различни стаи, восъчни фигури и предмети на Холмс. И като акцент: прочутата всекидневна с изглед към Бейкър Стрийт.

Уличен номер 221B е присвоен на музея Шерлок Холмс на 27 март 1990 г., когато Общинския съвет на Уестминстър поставя синя табела, обозначаваща Бейкър Стрийт 221B и оттогава започва последвалия 15-годишен спор между Аби Нешънъл и Музея на Шерлок Холмс за правото на получаване на поща, адресирана до Бейкър Стрийт 221B. След прекратяването на дейността на Abbey House през 2005 г., притежанието на този адрес от музея на Холмс не е оспорвано, въпреки че музеят е разположен между номерата 237 и 241 на Бейкър Стрийт.

Ресторантът на Шерлок Холмс

Друга версия за жилището на Шерлок Холмс посочва за негово местонахождение ресторант „The Sherlock Holmes“, намиращ се на улица Нортумбърланд 10. Първоначално ресторантът е бил малък хотел, наречен, Нортъмбърланд Армс, но е реновиран и отворен под настоящото си име през декември 1957 г. Собствениците, Whitbread & Co, попадат във владение на цялата изложба на Шерлок Холмс, съставена от библиотеката на Marylebone Borough и Abbey National за фестивала на Великобритания през 1957 г. Ресторантът е възстановен в късно викториански стил, а изложбата (точно копие на измисления апартамент на Холмс) е преместена на първия етаж.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |