Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ПЪРВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ КОСМОНАВТ

26.10.2020
Модулът за кацане "Союз 28", с който Владимир Ремек и Алексей Губарев се завръщат на Земята (Музей на авиацията Кбели в Прага, 2009 г.)

Първият човек, извършил полет в Космоса, който не е гражданин на СССР или САЩ, е военният пилот инж. Владимир Ремек – първият чехословашки космонавт, определен от Европейската космическа агенция като „първият европейски космонавт“.

Владимир Ремек е роден на 26 септември 1948 г. в град Ческе Будейовице, Чехословакия.

Майка му e чехкиня, а баща му - словак. След като завършва деветгодишно училище в моравския град Бърно през 1963 г., Ремек продължава обучението си в класа по физика и математика на средното училище в град Часлав, което завършва с отличие през 1966 година.

През 1966-1970 г. Ремек учи във Висшето офицерско училище в словашкия град Кошице, където лети на тренировъчни самолети L-29 Delfín. След като завършва училище през 1970 г., той се присъединява към военновъздушните сили в град Жатец, но след месец е преместен в 1-в Ческе Будейовице, където му е поверен МИГ 21. По това време баща му е високопоставен генерал от авиацията, но Ремек отказва всякаква протекция; баща му има лоша раздяла с майка му и всякакви намеци за приемане за помощ от него притесняват Ремек.

Впоследствие Ремек служи във ВВС на Чехословашката социалистическа република в град Зволен, където получава квалификацията на пилот от 2-ри клас.

От 1972 г. учи във ВВС „Ю. А. Гагарин“ в Москва. След като завършва академията, се връща за кратко във военновъздушните сили на Чехословакия, но в края на 1976 г. е избран в групата на космонавтите (в която влизат и пилоти от ГДР и Полша) по програма Интеркосмос, в рамките на която СССР си сътрудничи с други държави. През годината той завършва ускорен курс за обучение за полет на космическия кораб от типа "Союз" и орбиталната станция "Салют".

От 2 до 10 март 1978 г. Владимир Ремек като космонавт-изследовател извършва космически полет на космическия кораб „Союз-28“, пилотиран от полковник Алексей Александрович Губарев. По време на полета космическият апарат "Союз-28", акостирал орбиталната космическа станция "Салют-6", Ремек и Губарев, заедно с екипажа на станцията Юрий Викторович Романенко и Георги Михайлович Гречко, провеждат редица съвместни технологични и биомедицински експерименти, предложени от съветски и чехословашки учени. Като 87-ият космонавт на Земята, той става първият космонавт, който не е гражданин на никоя от държавите-суперсили.

Владимир Ремек

След завръщането си в родината работи една година в Главното политическо управление на Чехословашкага Народна Армия. След това е старши служител в Института за авиационни изследвания в Кбели, район на Прага. През 1979 г. пише книгата „Под нас е планетата Земя“, в която разказва за живота си, тренировките и самия полет. Друга негова книга, публикувана през същата година, е със заглавие „Изпълнени надежди“. Също така преподава и във Военната академия на Генералния щаб на СССР.

През 1980 г. Ремек става член на Световния съвет за мир, член е на президиума на Централния комитет на Съюза на чехословашко-съветската дружба. През 1990 г. става председател на Дружеството на приятелите на Източните народи (образувано след трансформация на Съюза а чехословашко-съветската дружба), той остава начело дори след като през 2006 г. е преименувано на Чешко-руско дружество.

От 1985 г. учи във Военната академия на Генералния щаб в Москва, като завършва три години по-късно. В следващите две години служи в Бърно, Чехословакия, като заместник-командир на 2-ра противовъздушна дивизия . Член е на Комунистическата партия на Чехословакия от 1967 г., а през 1990 г. според действащия закон прекратява членството си в партията като военен. От 1990 г. до 1995 г. е директор на Военния музей на авиацията и космонавтиката в Прага-Кбели, а впоследствие е нает в съвместни руско-чешки предприятия в Нижни Новгород и Москва. През юни 1995 г. се оттегля в запаса в чин полковник от Въоръжените сили на Чешката република.

След това Ремек работи като търговски представител на мотоциклетния завод в град Страконице в Русия, където използва старите си контакти и престижа си на космонавт. Освен всичко друго, е и изпълнителен директор на съвместното предприятие CZ-Turbo-GAZ в Нижни Новгород и Москва, където е директор на представителството от 2001 г.

През 2002-2004 г. работи като търговски представител на посолството на Чешката република в Москва.

От 2004 до 2013 г. Ремек е член на Европейския парламент, един от 23 делегати от Чешката република. Избран е от Комунистическата партия на Чехия и Моравия (той е вторият в списъка на Комунистическата партия на Чехия и Моравия) и влиза във фракцията на Европейската обединена левица и Северноевропейската зелена левица. Прави впечатление, че през 2004-2009 г. друг космонавт, Умберто Гидони, е член на лявата фракция в Европейския парламент заедно с Ремек. В Европейския парламент Ремек участва в работата на Комисията по промишленост и енергетика, както и на Комитета за сътрудничество на ЕС с Руската федерация.

Владимир Ремек е единственият герой на Съветския съюз, който е член на Европейския парламент (от 2004 до 2013 г.)

През ноември 2013 г. е назначен за посланик на Чехия в Руската федерация. На 16 януари 2014 г. той поема задълженията си на посланик от момента, в който представя пълномощията си на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Женен е два пъти (първата му съпруга - Хана Давидова, е дъщеря на бившия министър на външните работи на Чехословакия Вацлав Давид) и има две дъщери, както и две сестри.

Дейност като космонавт

През първата половина на 1976 г. Съветският съюз предлага на страните, свързани с програмата за космически изследвания Интеркосмос, да участват в пилотиран космически полет. Изборът се провежда в Прага от юни 1976 г. 24 кандидати, включително Ремек, биват избрани от пилотите на военновъздушните сили въз основа на редовни годишни проверки. При други тестове Ремек показва отлични резултати - когато работи под времеви натиск, при натоварване, по време на тестове за баланс на слуховите органи, но страда от настинки и наднормено тегло – налага се да свали 12 кг. Постепенно броят на кандидатите намалява до 8, а след това до четирима. След поредния кръг от тестове, Ремек и друг космонавт – Олдржих Пелчак отсядат в Центъра за обучение на космонавти на Ю. A. Гагарин в Звездното градче. През ноември 1976 г. Ремек е повишен в чин капитан.

От декември 1976 г. той започва подготовка за космически полет в Звездното градче с Пелчак и други кандидати от Полша и ГДР. През юни 1977 г. биват сформирани екипажи за бъдещия чехословашко-съветски полет. Първият екипаж се състои от съветския космонавт полковник Алексей Губарев (командир), който вече е летял на„Союз 17“ и има един месец престой на „Салют 4“, и капитан Владимир Ремек като изследовател на космонавта. Вторият екипаж се състои от Николай Рукавишников, престоял в Космоса в две различни години („Союз 10“ и „Союз 16“) общо 8 дни, и Олдржих Пелчак.

Губарев и Ремек излитат в Космоса от космодрома Байконур на 2 март 1978 г. в 15:28 UTC на кораба "Союз 28". 2] Това е първият международен екипаж в рамките на програмата "Интеркосмос" и в историята на космическите полети като цяло. "Союз 28" се присъединява към станцията "Салют 6" на 3 март в 17:06 UTC (координирано универсално време), а след скачването космонавтите са посрещнати от членовете на дългосрочния екипаж на станцията Юрий Романенко и Георгий Гречко.

Работният ден на космонавтите продължава от 6 сутринта до 21 часа, и включва два часа упражнения. Почти в последния момент тренировките на Губарев и Ремек включват и контрола върху зъбна тренировка, тъй като Романенко и Гречко на „Салют 6“ започват да се оплакват от зъбобол. След пристигането си Губарев и Ремек казват на колегите си, че ще лекуват зъбите им. След като става ясно, че преди две седмици са започнали да учат зъболечение, им е отказано. В контролния център повече не постъпват оплаквания за зъбобол.

В следващите дни космонавтите правят няколко телевизионни репортажа, помагат на постоянния екипаж и се посвещават на собствената си научна програма.

Ремек е един от най-астронавтите, който от началото на полета страда от гадене, причинено от необичайността на тялото в положение на безтегловност. Той обаче е изключителен в откритото си описание на своите трудности, тъй като съветските му колеги се опасяват, че като признаят своите трудности, ще загубят шанса си отново да летят в Космоса. На третия ден на полета, 4 март в 14 и 20 ч., се провежда традиционна пресконференция с космонавтите, в случая излъчена на живо по чехословашката телевизия. За Ремек тя преминава добре, той все още страда от гадене и след повече от година в рускоезична среда, разговорът за полета и експериментите, проведен на чешки, му е труден, трудно му е да намери правилните думи.

След като завършват полетната програма, Губарев и Ремек се сбогуват с домакините на 10 март, отделят се от „Союз 28“ от станцията в 10:23 UTC и кацват в Казахстан в 14:45 UTC, на около 135 км северно от град Аркалик. Общата продължителност на полета на Ремек е 190 часа и 18 минути.

Причините, поради които е избран екипажът на Губарев-Ремек, докато Николай Рукавишников и Олдржих Пелчак остават техни заместници, са все още са обект на дискусия. След неуспеха на полета "Союз 25" през октомври 1977 г. екипажите са сформирани с поне един космонавт с опит от предишния полет. За международните екипажи е трябвало да има съветски командир, който при отсъствие на опитни военни космонавти от отряда ЦПК води до необходимостта на командни длъжности да се назначат и космонавти-инженери от отряда Енергия. Нарушаването на дългогодишното правило, че „командирът е военен“ води до съпротива от представители на ЦПК и военните като цяло. В тази ситуация екипажът на Губарев е имал предимство пред Рукавишников и Пелчак, просто защото Рукавишников не е военен. Дори на финалните изпитания (в които двойката Губарев-Ремек е оценена като малко по-добра), е имало задкулисно съперничество – тогава всяка от двете съпернически групи обвинява другата страна, че нарича екипажа "свой".

Скулптурата „Космонавти“, разположена край метростанция Хайе, Прага, 2014 г.

Награди и признания на Владимир Ремек

Герой на Чехословакия (указ на президента на Чехословакия от 16 март 1978 г.).

Орден на Клемент Готвалд (Чехословакия, 16.03.1978 г.).

Медал „За служба на Родината“ (Чехословакия).

Герой на Съветския съюз (указ на Президиума на Върховния съвет на СССР № 11299 от 16 март 1978 г.) - за проявената смелост и героизъм по време на космическия полет.

Орден на Ленин.

По случай 30-годишнината на космическия полет, е отличена от Чешката асоциация на авиационните авиатори през 2008 г. заедно с други видни пилоти.

Медал „За заслуги в космическите изследвания“ (12 април 2011 г., Русия) - за голям принос за развитието на международното сътрудничество в областта на пилотираното космическо проучване. Наградата е връчена на 50-годишнината от полета на първия космонавт Юрий Гагарин.

Златен медал на Чехословашката академия на науките;

На 12 май 2018 г. Владимир Ремек получи наградата Антонин Витек за популяризиране на космонавтиката от Астронавтичната секция на Чешкото астрономическо дружество, като първи лауреат на тази награда.

На пражката метростанция Хайе Владимир Ремек и Алексей Губарев са увековечени в скулптурата , наречена „Космонавти“. Същата скулптурна група се намира и в град Кошице.

Астероидът (2552) Ремек е именуван на Владимир Ремек.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |