Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update




СОНДАТА OSIRIS-REX ВЗЕ СКАЛНИ ПРОБИ ОТ АСТЕРОИДА BENNU

22.10.2020

Сондата успешно е взела проби от астероида и ги е поставила в кутия, която обаче се е препълнила и не е успяла добре да се затвори.

Преди няколко дни космическият кораб OSIRIS-Rex кацна на астероида Bennu за да вземе материал за изследване. След като пробите бъдат проучени, когато космическият кораб се върне на Земята през 2023 г., учените се надяват това да хвърли светлина върху начина, по който Слънчевата система се е формирала преди 4,5 милиарда години.

Този добре запазен древен астероид, с диаметър от около 500 метра, в момента е на повече от 321 милиона километра от Земята. Скалните проби взети от Bennu са своеобразен поглед към ранната Слънчева система и биха могли да помогнат за разбулването на загадката около зараждането на живота на Земята.


Взимането на скални проби от повърхността на астероида Bennu, заснето на 20 октомври от сондата OSIRIS-REX.

Според информацията на НАСА, сондата успешно е взела проби от астероида и ги е поставила в кутия, която обаче се е препълнила и не е успяла добре да се затвори. В момента механизъм за затваряне е блокиран от камъни.Част от събрания материал е отлетял в космическото пространство. За да е успешна мисията, контейнерът за събиране на проби трябва да бъде херметически затворен.

Учените възнамеряват да обездвижат сондата и да се съсредоточат върху закрепването на събрания материал в капсулата, която е в центъра на сондата. Това ще изисква манипулиране с автоматизирана ръка, което учените трябва да подготвят.

Според специалистите взетият материал е около 400 грама, което е много повече от това, на което са се надявали. За тях дори 60 грама скални проби са добър резултат.

Сондата OSIRIS-REx, с размерите на малък микробус, тръгна за среща с Bennu преди четири години и трябва да се върне обратно на Земята през септември 2023 година.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |