Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОЛКО ТЕЖИ МЛЕЧНИЯТ ПЪТ

16.10.2020
360-градусова панорамна снимка на Млечния път.

Комбинацията от данни от космическия телескоп Хъбъл и спътника Gaia доведе до най-точното определяне на масата на нашата галактика. Млечният път "тежи" около 1,5 трилиона слънчеви маси.

Млечният път е нашият космически дом - и въпреки това астрономите го познават по-малко от много други галактики. Нашето положение сред този куп звезди усложнява много измерванията и наблюденията. Това е една от причините, поради която е трудно да се определи точната маса на нашата галактика. Защото тя не е сумата от масите на около 200 милиарда звезди и тази на свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката. Лъвският дял от 90% от масата на Млечния път се състои от невидим компонент - тъмната материя.

„Но не можем да измерваме директно тъмната материя“, обяснява водещият автор на изследването Лора Уоткинс от Института за космически наблюдения в Балтимор. „Това създава несигурността относно изчисляването на масата на Млечния път.”

Но Уоткинс и нейният екип са комбинирали два от най-мощните инструменти в астрономията, за да получат по-точни данни за масата на Млечния път: космическият телескоп Хъбъл и спътникът Gaia на Европейската космическа агенция. Чрез сателитът Gaia беше създадена най-точната и изчерпателна до момента 3D карта на нашата галактика, включително и картина на движението на множество кълбовидни клъстери. Въпреки че космическият телескоп Хъбъл има много по-тясно зрително поле, той може да гледа по-далеч в космоса. Това му позволява да проследява движението на кълбовидните клъстери, които са на разстояние до 130 000 светлинни години. От движение на тези звездни купове астрономите могат да направят извод за разпределението и масата на тъмната материя в Млечния път.

„Масата създава гравитационен потенциал, който привежда обектите в движение. Чрез измерване на това движение можем да изчислим колко голям е основният гравитационен потенциал, а от там да изчислим и масата“, обясняват астрономите.

Предишни измервания от този тип обаче можеха само да определят дали кълбовидните клъстери се приближават или отдалечават от нас. Gaia и Хъбъл, от друга страна, могат да проследят страничното движение на кълбовидните клъстери - и това прави измерванията много по-точни.

„Чрез комбиниране на показанията на Gaia за 34 кълбовидни клъстери и данните на Хъбъл за още дванадесет далечни звездни купове, можахме да определим масата на Млечния път по начин, който би бил невъзможен без тези два космически телескопа“, казва колегата на Уоткинс Роланд ван дер Марел.

С помощта на тези данни изследователите сега изчисляват масата на Млечния път от 1,5 трилиона слънчеви маси в радиус от около 129 000 светлинни години около галактическия център. Тази стойност е приблизително в средата на по-ранните оценки и съответства относително добре на масата, която може да се очаква за галактика от този тип.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |