Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ВКАМЕНЕНИЯТ СЛУГА

12.10.2020

Вкамененият слуга е названието на менхир (продълговат камък, побит самостоятелно в земята), който се издига в североизточната част на чешката столица Прага.

Според археологическите проучвания мегалитът е издигнат в периода 5000 - 4000 години пр. н. е. и вероятно е бил изкопан от близкия хълм Ладви.

Точното местоположение на камъка е в административния район Прага 8 - Долни Шабри на ул. Ладевска на №542. Представлява тъмносив силицитен мегалит с височина около 3 метра, от които 172 см са над повърхността; обиколката в близост до земята е около 2,75 м.Произходът на името му е неизвестен, но вероятно е свързан с формата му, наподобяваща наклонена мъжка фигура. Най-старата снимка на менхира е направена през 1914 г. от чешкия писател Едуард Щорх. Вкамененият слуга (чеш. Zkamenělý slouha) се е издигал самотен в полето, едва през 60-те години на 20-ти век бива заобиколен от новопостроени къщи; намира се на края на тротоара в ниша, до оградата на съседна вила.

„Окото“ на менхира сочи към кръгова издатина на върха на близкия хълм Ладви. С помощта на тези две точки и близката долина Драханске може да се разчете точно лятното слънцестоене.Менхирите са първите автентично създадени от човека структури, оцелели до наши дни. Древните келти са приписвали магически и лечебни сили на тези камъни. Менхирите са се използвали и за религиозни ритуали, астрономически наблюдения, както и като част от древни отбранителни структури.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |