Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ЗАЩО ДЕЦАТА СПЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ВЪЗРАСТНИТЕ

30.09.2020

До навършване на две години и половина сънят е необходим за изграждане на връзки между невроните в мозъка, поради което на малките деца е необходимо повече време за сън, отколкото на възрастните.

Екип от учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис е извършил най-подробния статистически анализ на съня, правен до днес. Екипът е анализирал данните на повече от 60 проучвания и изградил математически модел за това как продължителността на съня и функции те му се променят с напредването на възрастта. Подробности за изследването са публикувани в Science Advances.

Учените са идентифицирали два периода в човешкия живот. До навършването на почти две години и половина мозъкът на човека се развива бързо и значителна част от съня е заета от бързата фаза (или REM фаза). През това време мозъкът е зает да изгражда и укрепва синапси, които свързват невроните един с друг.

„Не събуждайте децата - в главите им се извършва важна работа“, казва Джина По, професор по биология и физиология в Калифорнийския университет и един от авторите на изследването.

На 2,4-годишна възраст обаче настъпва рязка промяна - по-голямата част от времето започва да се заема от фазата на бавния сън (NREM-фаза), като основните цели е поддържане на мозъчните процеси и функции. По това време човекът започва да спи по-малко. Това е отчасти защото вече не е необходимо да формира толкова много нови невронни връзки.

Учените също така откриват, че REM фазата се съкращава, докато мозъкът расте по време на целия период на човешкото развитие. По този начин новородените прекарват около 50% от времето си за сън в бързата фаза. До десетгодишна възраст тази фаза намалява наполовина, а на 50-годишна възраст - до 15%.

Авторите на изследването забелязват подобни тенденции при животните - когато те достигнат определено ниво на развитие, основната функция на съня се променя и количеството време, което се изразходва за сън намалява рязко. В същото време пропорциите на времето, прекарано в двете фази, са приблизително еднакви при плъховете, зайците и хората. Въпреки това е твърде рано да се каже, че заключенията са валидни за всички бозайници.

„Сънят е толкова важен, колкото и храната“, казва По. "И е невероятно колко добре отговаря на нуждите на нашата нервна система."

Хроничната липса на сън вероятно допринася за дългосрочни здравословни проблеми, като деменция и други когнитивни разстройства. Така че, ако се чувствате уморени, не се съпротивлявайте, а легнете да спите.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |