Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ПЪРВОТО В СВЕТА БЕЗЖИЧНО ПРЕДАВАНЕ НА ЧОВЕШКИ ГЛАС

25.09.2020

Първото в света предаване на говоримо слово чрез безжично устройство е извършено през 1905 г. от Йозеф Мургаш – словашки римокатолически свещеник, художник, изобретател, политик и колекционер, пионер в областта на безжичния телеграф, един от първите използвал честотната модулация в радиотелеграфията.

Йозеф Мургаш е роден е на 16 февруари 1864 г. в село Тайов, Австрийска империя, днес част от Словакия. Учи в гимназията в Банска Бистрица (1876 - 1880), но се интересува главно от живопис. 

От 1880 до 1882 г. учи в семинарията в Прешпорок (тогавашното име на Братислава) и от 1882 до 1884 г. в Естергом – старата столица на Унгария. Там той започва да се интересува от електротехника. 

През 1888 г. е ръкоположен за свещеник. През 1889 - 1890 г. Мургаш учи живопис в Будапеща, след това четири години в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. Рисува олтарите във всички църкви, където е служил като свещеник. Също така рисува сакрални персонажи, пейзажи и портрети на видни словашки деятели.

През 1896 г. Мургаш заминава за САЩ в новосъздаденото миньорско селище Уилкс-Баре, където живеят 300 словашки семейства. Започва да се занимава задълбочено с електротехника. На 2 октомври 1903  г. подава първата си заявка за патент във Вашингтон. 

На 10 май 1904 г. Мургаш получава два патента от Федералното патентно ведомство във Вашингтон. Първият е известен като устройство за безжична телеграфия. Вторият е за метод за предаване на съобщения с помощта на безжична телеграфия. Той се състои в предаване и приемане на прекъснати сигнали с различна честота. Въз основа на тези два патента във Филаделфия е създадено акционерното дружество Universal Aether Telegraph Co., което използва изобретенията на Мургаш. Резултатите от другата му работа са вълнов метър (1907), електрически трансформатор (1907), устройство за производство на електромагнитни вълни (1908), безжична телеграфия (1909), детектор на електромагнитни вълни (1909), апарат за производство на електрически трептения (1911), макара с въдица (1912) или метод и устройство за производство на електрически трептения (1916).

Освен всичко друго, той се е интересувал от гъби, минерали и растения, и е имал уникална колекция от насекоми (около 9 000 екземпляра).

Йозеф Мургаш

Най-значителното му откритие е безжичното предаване на говоримо слово. Мургаш успява да го направи за първи път на 27 април 1905 г. През септември 1905 г. той основава компанията Universal Eether Telegraph Co., която провежда публичен тест за приемане и предаване на информация с апарата на Мургаш. Тестът е успешен, но три месеца по-късно ураган унищожава антенните мачти, което довежда до ликвидирането на неговата компания.

На 23 ноември 1905 г. Мургаш организира радиовръзка на 30 мили между Скрантън и Уилкс-Баре. Като свещеник той се грижи за словашките имигранти, инициира изграждането на нова църква във Уилкс-Баре, създаването на библиотека, гробище, няколко училища, спортна зала и детски площадки, които се използват и до днес.

Мургаш издава вестник, в който публикува някои свои научно-популярни статии и стихотворения. В свободното си време той продължава да се занимава с физика, провежда много експерименти. Заради тези си занимания получава прозвището Радиосвещеника.

След като САЩ влизат в Първата световна война, частните радиостанции са забранени, с което приключва работата на Мургаш в тази област. През военните години обаче той участва активно в създаването на обща държава на чехи и словаци. С помощта на своите контакти Мургаш подготвя почвата за преговори в подкрепа на създаването на Чехословашката република, която е трябвало да бъде създадена въз основа на споразумението от 30 май 1918 г. в Питсбърг, САЩ. Мургаш е един от подписалите споразумението. Той организира кампания сред американските словаци с приходи от 1 милион долара за основния валутен фонд на Чехословашката република.

Мургаш се връща се в Словакия през 1920 година. Желанието му е било да се засели там за постоянно, да преподава електротехника в някакво училище, но властите не му позволяват, поради липса на съответната диплома, затова той се връща в САЩ. През 1925 г. Мургаш става член на Федералната комисия по радиопредаване на САЩ.

Йозеф Мургаш умира на 11 май 1929 г. в Уилкс-Баре.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |