Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ПЕЛЕРИНАТА НА ШЕРЛОК ХОЛМС

19.09.2020
Статуя "Шерлок-Холмс" в Лондон

Пелерината Инвърнес, наричана понякога само Инвърнес, е шотландска мъжка връхна дреха без ръкави, като ръцете излизат изпод наметалото.

Пелерината е част от облеклото на литературния герой от произведенията на Артър Конан Дойл, детективът Шерлок Холмс.

Връхната дреха Инвърнес е създадена през 1850-те години от шотландец на име Макфарлейн. Тази дреха носи името на района Инвърнес, Шотландия. Твърди се, че предназначението й е било да защитава шотландските гайдари по време на свирене в дъждовно време. Наричана е също и Хавелок – на името на британския генерал-майор сър Хенри Хавелок, който по време на пребиваването си в Британска Индия в средата на 10-ти век пръв започва да носи тази пелерина.

През 1850-те години Инвърнес се носи като външно палто с ръкави, покрити с дълго наметало, което достига дължината на ръкава. Към 1870-те години наметалото е разделено на две части и малка „наметка“, наподобяваща "крило", е пришита от двете страни със странични шевове, а не през гърба. През 1880-те години ръкавите са премахнати изцяло, а отворите за ръкавите са изрязани под наметалото, като по този начин палтото става пелерина.

Пелерина Инвърнес, около 1910 г.

Предната част на палтото може да бъде завършена във всеки от двата стила: в по-официалния горното покритие завършва с къси ревери, а наметалата са поставени обратно зад тях. При другия стил липсват ревери. Използва се обикновена висока яка, като наметалата се закопчават напречно. Палтото е било предпочитано като за неофициално облекло, особено от кочияшите и шофьорите на таксита, които се нуждаели от свободно движение на ръцете си. Всъщност този стил обикновено се нарича „наметало на кочияша“.

Пелерината Инвърнес е водонепроницаема дреха. В най-често срещаното си изображение пелерината, носена от Холмс, е направена от сив туид. Въпреки това, по-евтините пелерини, се изработват от найлонови или тъкани с диагонална плетка, най-вече черни на цвят, и обикновено се използват от членовете на оркестрите с шотландски гайди.

Въпреки че голямо разнообразие от палта, връхни дрехи и дъждобрани се носят с шотландска носия при неблагоприятно време, пелерината Инвърнес е почти универсално възприета за използване в дъждовно време от оркестрите с шотландски гайди по целия свят, както и от много други персони, които носят килт (шотландска пола), тъй като се счита за предпочитана дреха за такива условия. За разлика от повечето дъждобрани или други обикновени палта, пелерината Инвърнес няма ръкави. Вместо това има широко изрязани отвори встрани, за да побере раменете. Това дава възможност на потребителя да получи достъп до чантичката споран (традиционна част от шотландската носия), носена на кръста, без разкопчаване и отваряне на наметалото. Отворът отстрани е покрит с късо наметало, което може да се закопчава отпред.

Съвременната пелерина Инвърнес представлява дълго вечерно палто без ръкави с падащ копринен ревер (ъгълът на ревера е по-нисък от яката), със скрити копчета и джобове с клапани като допълнение към фрак или смокинг.

Статуя на Шерлок Холмс в Единбург, родното място на Артър Конан Дойл.

Вероятно най-известният пример в художествената литература, известният детектив Шерлок Холмс често се свързва с пелерината Инвърнес. В романите Холмс е описан като носещ палто Улстър. Характерният външен вид на детектива, който обикновено се допълва от шапка за лов на елени и лула тип „ Калабаш“, е първоначално изобразяван от илюстраторът Сидни Пейдж. Но във вида, в който е представен на сцената от актьорът-драматург Уилям Жилет, Холмс изобщо не е носил пелерина, а и не е ясно защо лулата тип „Калабаш“ е свързвана с великия детектив, въпреки че би могла да има нещо общо изцяло извитата лула, използвана от Жилет в неговите изпълнения. Пейдж изобразява Холмс като употребяващ само прави лули.

Така или иначе, пелерината, шапката за лов на елени и лулата тип „Калабаш“ стават свързани с Холмс до 30-те години на миналия век, главно в Съединените щати, но образът на детектива става окончателно утвърден с излъчването на първите два филма за героя на Конан Дойл, продуцирани от Туентиът Сенчъри Фокс през 1939 г., в които ролята на детектива се изпълнява от Базил Ретбоун.

Пелерината Инвърнес е носена и от други литературни и филмови герои.

Крадецът-джентълмен Арсен Люпен, герой от криминалните романи на Морис Льоблан, понякога е описван като носещ пелерина Инвърнес с бомбе.

Пътници в круиз през 1891 г. Мъжът отдясно е облечен в пелерина Инвърнес.

Детективът Солар Понс, измислен герой, явяващ се по същество Шерлок Холмс с различно име и живеещ на Прад Стрийт през 20-те години на миналия век, също носи пелерина Инвърнес.

Пелерина Инвърнес обличат филмови герои в много уестърни и спагети-уестърни, като например героят на Лий Ван Клийф в „За няколко долара повече“ и Джани Гарко в сериала „Сартана“.

Вампирът Барнабас Колинс (както е изобразен от актьора Джонатан Фрид) носи пелерина Инвърнес на култовата класическа готическа сапунена опера „Тъмни сенки“.

Филмовата адаптация от 2001 г. на абсурдистката пиеса „В очакване на Годо“ има земевладелец на име Поцо (изигран от Алън Станфорд), носещ пелерина Инвърнес, който символизира протестантските земевладелци на Ирландия.

Все още използвана в Обединеното Кралство, пелерината Инвърнес често е направена от твърд туид „Харис“ в кариран и шахматен дизайн. Обикновено влиза в употреба в селските райони. По-леките черни пелерини се асоциират повече с официалното вечерно облекло.

Пелерината Инвърнес е била носена и от британските полицаи.

Модата Стимпънк възражда употребата на пелерината Инвърнес в частична степен.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net