Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ПЪРВИЯТ ЕЛЕКТРИФИЦИРАН ТЕАТЪР В ЕВРОПА

15.09.2020
Театър Махен, 2007 г.

Театърът Махен е паметник на културата на Чешката република, който се намира в град Бърно, Южноморавски край. Това е първата електрифицирана театрална сграда на европейския континент и една от първите обществени сгради в света, изцяло осветени с електрическа светлина.

През 1870 театър Редута в Бърно изгаря след пожар и градския съвет решава да построи нов театър бързо. Плановете за днешния театър Махен биват предоставени от известната виенска компания Fellner and Helmer, собственост на архитектите Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, подобна на много други европейски театри. Самото строителство обаче е извършено от градският строител – немецът Йозеф Арнолд , който работи по строежа под ръководството на Й. Небехостени – австрийски архитект и бизнесмен, работещ в Бърно.

Първият камък е положен 18 юли 1881 г, Строежът продължава само 16 месеца, въпреки неколкократното вътрешно модификациране на сградата. Основният страх е произтичал от опустошителните пожари в европейските театри.През март 1881г. след пожар в кралския театър в град Ница, Франция, загиват 63 души. През август 1881г, пожар унищожава медния купол, аудиторията и сцената на Народния театър в Прага. Същата година при нов пожар в Рингтеатър във Виена загиват 384 души. 

Тогава строителите на новия театър в Бърно решават да предприемат мерки, за да избегнат подобни произшествия. За да се избегнат подобни трагични събития в театъра в Бърно, в допълнение към плановете е решено да се поставят и други нови изходи, както и да се изградят две нови странични стълби. Най-важното решение обаче е било да се замени газовото осветление с ново (само на три години) изобретение, направено от Томас Едисон: електрическите крушки. През 1881 г. градският съвет в Бърно сключва договор с Edison General Еlektric. Проектът за електрическа инсталация е осъществен от Едисон и неговата лаборатория в  Ню Джърси, а електрическата инсталация е поставена от парижки и виенски компании. Поради това, че електоенергията все още не е въведена широко в Бърно, е построена парна електроцентрала, която е поставена на място, близо на 300 м от театъра, поради шума от четирите големи динамо-машини, донесени от Ню Йорк. През 1882 г. помощникът на Едисон  Франсис Джел пристига в Бърно през 1882 г., за да проектира и инсталира електрическото осветление на театъра. 

Германският градски театър в Бърно, 1903 г.

Томас Едисон не присъства при инсталирането на устройството. Той посещава Бърно едва 25 години по-късно. Части от оригиналното окабеляване на Едисон са изложени в малка изложба във фоайето на театъра.

Театърът е построен е през 1882 г. в комбинация от неоренесансов, необароков и неокласическия стил. Открит е на 14 ноември 1882 г, с „Освещаването на къщата“ – увертюра от Лудвиг ван Бетовен към трагедията на Йохан Волфганг Гьоте „Егмонт“.

Първоначално театърът „Махен“ е бил оперен театър на немски език: наричал се е Deutsches Stadttheater. През 1918 г., след Първата световна война, театърът преминава в ръцете на новосъздадената чехословашка държава. След това театърът приема името Divadlo na Hradbách, а първи режисьор е Иржи Махен – чешики драматург и писател, родом от Бърно. От 1965 г. театърът се нарича Махен (на чешки: Mahenovo divadlo) – на името на Иржи Махен.

Интериорът на театъра

След редица модификации, първоначалният брой седалки на театъра е намален от оригиналните 1195 до днешните 572.

През 1936 г. пражката компания Českomoravská Kolben-Daněk извършва обширна реконструкция на сцената, по време на която са монтирани тежки сценични автомобили (разделен етаж, мостове и въртяща се сцена), благодарение на които театърът се превръща в технически най-оборудваният в  Чехословакия.

Днес театърът Махен се използва главно като опера, особено до построяването на театър „Яначек” през 1965г. Тас са представени пет от оперите на чехословашкия композитор Леош Яначек са представени, както и световната премиера на балета „ Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев. От 1965 г. театърът служи като сцена за драматичния ансамбъл на Народния театър в Бърно.

В залата на театъра виси полилей, първоначално направен за последния ирански шах Мохамед Реза Пахлави.

На сутринта на 20 май 2016 г. възниква пожар на гърба на театъра, ранени са 5 души и са нанесени щети на различни декори и реквизити.

Пожарът в театър Махен (20 май 2016 г.)
 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |