Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

С ФОЙЕРВЕРКИ СРЕЩУ МАКАЦИ

13.09.2020
Град Нами (21 000 население) е бил евакуиран в резултат на бедствието.

Преди девет години след аварията в ядрената електроцентрала в японската префектура Фукушима, поради високата радиация, стотици хиляди хора бяха принудени да изоставят своите жилища.

Цели градове и квартали се превърнаха в нов дом за маймуни, лисици, миещи мечки и други диви животни.

Сега, когато заповедите за евакуация се вдигат и хората се завръщат в своите жилища, те намират тротоарите и сградите обрасли с растения, а миещи мечки и диви прасета да бродят по улиците.

„Маймуните никога не са идвали тук преди, но след бедствието границата между животните и хора се разми.“, обяснява един от местните жители. "Къщите бяха празни, но в градините все още растяха - сливи, круши, кестени, райски ябълки. Това беше чудесно за маймуните - бюфет с всичко, което те обичат.”

Японски макак

За да се справят с неканените обитатели, местните власти субсидират огромни количества фойерверки. Това е основното възпиращо средство срещу маймуните - не за да им нанесат някаква физическа вреда, а за да ги изплашат със силен гръм.

Шуичи Кано е лидер в квартала и той отговаря за разпространението на фойерверките. Всички съседи трябва да подпишат споразумение, че разбират опасностите и че няма да наранят нито едно животно. Той зарежда фойерверките в багажника на колата си и кара от къща на къща, за да раздава пакетите.

"Обичах туризма и търсенето на диви растения и гъби. Но сега е толкова опасно", обяснява Кано, страхувайки се от високите нива на радиоактивен цезий, все още присъстващ в гъстите гори. "Вече не можем да имаме връзка с природата. Загубихме я."

Фойерверките не са перфектно решение. Макаците обикновено се връщат няколко дни след като са били изплашени и битката продължава.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |