Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
КОТКАТА ЧЕШИР И НЕЙНАТА КВАНТОВА СЪИМЕННИЦА

10.09.2020
Котката Чешир от романа „Алиса в Страната на чудесата“, илюстрация на Джон Тениел, 1889 г.

Квантовата Чеширска Котка е парадоксално явление в квантовата механика, състоящо се в това, че една квантова система при определени условия може да се държи така, сякаш частиците и техните свойства са разделени в пространството. С други думи, един обект може да бъде отделен от собствените му свойства.

Името на това явление е препратка към романа на Луис Карол „Алиса в страната на чудесата“, в която един от героите - котката Чешир, произхождаща от едноименното английско графство Чешир (откъдето е родом и Луис Карол), има уникалната способност да се появява и да изчезва (изчезва бързо или постепенно се разтваря във въздуха), оставяйки само широката си усмивка след себе си – без уста и зъби. Това кара Алиса да каже, че много пъти е виждала котка с усмивка, но никога усмивка без котка. Постоянно усмихната, котката Чешир, която разговаря с Алиса на забавни и философски теми, се появява и в продължението на „Алиса в страната на чудесата“ – романа „Огледалото и какво намери Алиса там“.

В Англия се използва израза „ухилен като Чеширска котка“, като има различни теории за значението му. Възможният произход на тази фраза се отнася до жителите на Чешир, известен с големия брой млечни ферми - затова котките се усмихват, когато има изобилие от сметана и мляко. Според друга теза, сиренето се е продавало в Чешир във формата на котка, която изглеждала като ухилена. Сиренето се нарязвало от края на опашката, така че последното парче, е било главата на усмихната котка. Изразът се обяснява и във връзка с друга фраза -„усмихва се като котка с разлята сметана“.

Смята се, че британската късокосместа котка отговаря най-добре на външния вид на котката Чешир

Квантова Чеширска Котка

Експериментът е разработен от група учени от Великобритания и Израел, които правят измервания на лъч от неутрони. В хода на това изследване са направени измервания на местоположението на частиците, както и на тяхната характеристика „спин“. Резултатите от експеримента показват, че системата се държи така, сякаш неутроните минават по един път, докато техния „спин“ минава по друг път. Тоест „котките-неутрони“ са на различно място от техните „усмивки-спин“.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |