Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ТЕРОРИСТИЧНАТА АТАКА КРАЙ ПРОХОДА БРЕНЕР

04.09.2020
Границата между Италия и Австрия.

Терористичната атака край алпийския проход Бренер, близо до границата на Италия с Австрия, е голямо бомбено нападение, извършено от южнотиролски сепаратисти през 1966 г. над стражеви пост на италианската финансова полиция (Guardia di Finanza).

Мястото на атаката е Малга Сасо – пасище в Източните Алпи, намиращо се на 4,5 км южно от прохода Бренер, община Бренеро, Южен Тирол, на 1800 метра над морското равнище, известно още с първоначалния си немски топоним Steinalm. По време на бомбения атентат основната сграда в района са казарми на финансовата полиция на Италия, която е военизирана и освен че разследва икономически престъпления, отговаря и за безопасността на държавната граница. Командир на ротата е 27-годишният Ериберто Волгер, вицебригадир на финасовата полиция, немскоезичен италиански гражданин, родом от град Болцано – административен център на провинцията. Нападението срещу казармата е извършено от членове на Комитета за освобождение на Южен Тирол.

През Средновековието територията на Южен Тирол е управлявана от австрийските Хабсбурги; едва през 1919 г., в съответствие със Сен-Жерменския мирен договор, Трентино и Южен Тирол преминават от Австро-Унгария в Кралство Италия. Фашисткото правителство, което идва на власт по-късно, провежда политика на италианизация, включваща забрана на немския език, смяна на немските имена на гражданите, която предизвика съпротива от немскоезичното население чрез организиране на катакомбни училища – нелегални школи за изучаване на немски език. По време на масовата индустриализация много работници от Южна Италия, Венето и Фриули са преселени в Южен Тирол. С падането на режима на Мусолини провинцията е присъединена към Третия райх. След Втората световна война Трентино-Алто Адидже става област на Италианската република. През 1956 г. е сформиран Комитет за освобождението на Южен Тирол (Befreiungsausschuss Südtirol) – нелегална военно-политическа организация , сформирана от 9 тиролци, която продължава дейноста си до 80-те години на миналия век. Тиролските сепаратисти, решават да отцепят Южен Тирол от Италия, за да я обединят отново с Австрия, като за целта използвт в повечето случаи насилствени действия и бомбени атентати, при които биват извършвани удари по жилища на италиански граждани.

Проходът Бренер – аутобанът и мостът, наречен мост Европа (Бренер).

Един от тези атентати е бомбената атака в Малго Сасо. Сутринта на 9 септември 1966 г. Волгер и шестима негови колеги са на работа в офиса на казармата, когато около 11:30 ч. 25-килограмово взривно устройство, прикрепено към устройство с ръчни гранати, е задействано във вътрешната част на северозападно крило на сградата. Бомба със закъснител е хвърлена по комина на една от четирите казарми. В други съобщения се казва, че детонацията на взривното устройство е възпламенило тайник с ръчни гранати, съхранявани в склада за боеприпаси на казармата. Покривът и външната стена на сградата в района на експлозията се срутват, а взривът, пробил разделението между офиса и кухнята, убива мигновено Волгер и един от хората му, 20-годишният финансист Мартино Косу, и ранява още петима души. На 23 септември от раните си, получени след взрива, умира 32-годишният лейтенант Франко Петручи. Експлозията изхвърля бариерата на разстояние от 18 метра, а отломки от нея биват открити на около 50 метра от разрушените казарми.

Унищожената база на полицията никога не е била възстановявана, като руините й са останали съхранени до днес.

На 29 март 2010 г. четирима членове на Комитета за освобождение на Южен Тирол - Георг Клоц, Ричард Кофлер, Алоис Ларч и Алоис Райнер са обвинени за бомбената атака. На 17 януари 1969 г. те биват оправдани на първа инстанция от съд в Милано. На 12 февруари 1976 г. съд на втора инстанция намира трима от тях за виновни. Райнер е осъден на 24 години затвор, докато останалите получават по-малки присъди. Георг Клоц умира от инфаркт в Австрия месец преди това.

На 9 септември 2001 г., по случай 35-тата годишнина от атентата, e открит каменен мемориал в памет на жертвите в Малга Сасо.

Тримата военнослужещи, убити при нападението, са наградени посмъртно с Медал за възпоменание на жертвите на тероризма през 2010 г. и Златен медал за граждански заслуги през 2013 г.

Днес Южен Тирол е административна провинция в автономния регион Трентино-Алто Адидже/Южен Тирол, влизащ в състава на Италия.

Бренеро `66

Атентатът в Малго Сасо предизвиква голям отзвук в Италия. През същата година в град Болоня е основана група „Пух“, легендарната поп-рок формация, най-дълго просъществувалият бенд на Апенинския полуостров. Групата реализира песента „Бренеро `66“ (Brennero `66), песен, издадена на 3 октомври 1966 г., която е инспирирана от терористичната атака в Малго Сасо.

В тази песен „Пух“ съсредоточават вниманието върху момчетата от дълбокия Юг на Италия, изпратени да отбиват военната си служба в далечния Север, където рискуват да умрат, без дори да разберат причината. Композитор на песента е Роби Факинети (неговата първа композиция в „Пух“), клавирист на групата, който изпълнява песента, а автор на текста е Валерио Негрини – основател на „Пух“ и пръв барабанист на състава.

„Пух“ по време на спечелването на фестивала Санремо през 1990 г.

„Бренеро 66“ е представена на Фестивала на Розата, проведен на 12-14 октомври 1966 г. в Хотел Кавалиери Хилтън в Рим. На песента, обаче, е наложена цензура от „Комисията за Цензура“ на държавната телевизия РАИ за промяна на заглавието от „Бренеро `66“ на „Камбаните на мълчанието“ (за да се избегне връзката с кървавите новинарски събития, с които е свързана песента) и премахване от текста на фразата „те те убиха почти за забавление“. Жертвата, направена от „Пух“ за да не загуби „витрината“ на фестивала, не е добре възприета от звукозаписната компания Vedette (музикална къща, с която „Пух“ имат сключен контракт), която загубва интерес към промотирането на сингъла. “Бренеро `66 “ се класира на последно място на фестивала. Въпреки това, песента е включена в първия албум на „Пух“ „За онези, които са като нас“ (Per quelli come noi).

С „Бренеро `66 “ „Пух“ нарушават италианската традиция на текстовете, третиращи поколенчески конфликти, записвайки първата песен, която разказва за реални и актуални факти.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |