Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ЛЮБОПИТНИЯТ ВОДОПРОВОДЧИК

02.09.2020

Чумил е името на жанрова градска скулптура, една от атракциите на столицата на Словакия Братислава, изобразяваща водопроводчик, надничащ от отворен люк на канализационната мрежа и гледащ минувачите от нивото на уличната настилка.

Статуята е разположена в пешеходната зона в Стария град на Братислава, на кръстовището на улиците Лауринская, Панска и Рибарска брана. Автор на бронзовата фигура е скулпторът, академичният живописец, график и художник Виктор Хулик. Той е създаден според проекта за реконструкция на центъра на Братислава. Фигурата на водопроводчикът-наблюдател е инсталирана на 26 юли 1997 г. и веднага се превръща в един от най-сниманите паметници в столицата на Словакия. Откриването на скулптурата се състои на т.нар. Корзо парти в чест на обновяването на пешеходната зона. На събитието присъстват 30 хиляди души заедно с президента на Словакия Михал Ковач. В допълнение към статуята на Чумил са открити още две статуи: Красивият Наци и Наполеоновият войник.

Според самия автор Чумил (на словашки: Čumil, буквално „зяпач“) нe символизира нищо, не представлява никой, който някога е живял, не е свързан с никакви събития и е създаден само за съживяване на Стария град. Но независимо от намерението на автора, около статуята се появяват многобройни истории, описващи биографията на предполагаемия прототип. Според местното поверие, човек трябва да поглади главата на Чумил и да си пожелае нещо хубаво – желанието непременно ще се сбъдне.Съгласно популярното тълкуване, Чумил не е застанал случайно на своята позиция – той е отворил канализационния люк и стои там, за да наднича под полите на дамите, разхождащи се по улицата. Но съществува и по-невинно обяснение на наблюденията на водопроводчика – всъщност, на него му е омръзнало да работи и е решил да си отдъхне и да погледа наоколо.

През 1999 г. скулптурата е маркирана със специално направен пътен знак. На табелата е изобразен Чумил, а под него надписът на английски "MAN AT WORK". Табелата е монтирана след два пътни инцидента, при които скулптурата бива повредена. Предназначена е да привлече вниманието както на туристите, така и на водачите на превозни средства, на които е разрешено да се движат около пешеходната зона.В различни чуждестранни медии на скулптурата се дава погрешно име, например наричана е войникъг, като се предполага, че на главата й има военен шлем. Това всъщност е навита шапка с помпон. Както казва авторът на скулптурата Виктор Хулик, Чумил е любопитен жител на Братислава.

Подобни скулптури са инсталирани и на други места в света. В Русия има около дузина паметници на водопроводчика. През 2008 г. в Беларус (в градовете Бобруйск и Гомел) са издигнати статуи, толкова приличащи на братиславския Чумил, че могат да се считат за незаконно копие на словашкия паметник. В сръбския град Суботица също има статуя на водопроводчик, който, обаче, не се усмихва.

„Чумил е абсолютно анонимна фигурка, която си измислих, защото като тинейджър съм се разхождал много често и исках тази фигурка да бъде израз на благополучието, усминката и доброто настроени, които някога преобладаваха тус. Вярвам, че благодарение на Чумил те се върнаха отново тук.“ Виктор Хулик

 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |