Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ЗМИЙСКИ КУБ

28.08.2020
Змийският куб в неподреден вид

Змийският куб е механичен пъзел, състоящ се от верига от 27 или 64 малки кубчета, свързани с ластик, преминаващ през тях.

Целта на пъзела е да се подреди веригата по такъв начин, че да образува куб, съставен от 3 х 3 х 3 респ. 4 х 4 х 4 кубчета.

Името Змийски куб произхожда от вида на пъзела преди и след решаването му. Преди да бъде решен, пъзелът изглежда като змия, а когато е решен, има формата на куб.

Змийският куб в подреден вид

Като цяло веригата е съставена от поредица от кубчета. Всяко кубче е свързано с предшестващото го кубче и със следващото кубче посредством гумена лента, което му позволява да се върти по оста по отношение на тях. Двете съединения обикновено лежат на съседни стени с общ ръб. Такива кубчета образуват извивки (завои). И обратно, няколко кубчета имат съединения, разположени на две противоположни стени, създавайки секции от три съседни кубчета, разположени в права линия. Благодарение на различните възможни конфигурации на "завои" и "прави" кубчета, има повече варианти на пъзела, докато за някои варианти има няколко решения.

Чрез промяна на подреждането на кубовете е възможно да се образува по-голямо куб, с 3 кубчета на страна. Тази ситуация отговаря на състоянието на пъзела в решен вид.

Поради значителни ограничения (само 4 опции във всеки ход, прави кубчета, ограничени размери на куба), този пъзел е относително лесен и бърз за решаване на компютър.

Решение на задачата

Пъзелът се предлага в различни материали (главно дърво и пластмаса), в различни размери и в различни цветове. Често малките кубчета са организирани в два различни цвята, така че два последователни кубчета да имат два различни цвята.

Вариант на пъзела Змийски куб е пъзелът Kibble cub, който също представлява низ от кубчета, но има прорези на кубчетата.

Вариант: от дървено кубче до дървен човек.

Пъзелът Змия на Рубик не е разновидност на пъзела Змийски куб, но е аналогичен на него: там веригата представлява триъгълна призма, като целта е да се образува малък ромбикубоктаедър – многостен, чиито страни са правилни многоъгълници, с равни вътрешни многостенни ъгли при върховете. Тази фигура се състои от 8 триъгълни повърхности и 18 квадратни повърхности.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |