Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ШАПКАТА НА ШЕРЛОК ХОЛМС

18.08.2020
Шапка тип „deerstalker“

Шапката за лов на елени, известна още като "Шапката на Шерлок Холмс", е вид английска шапка, която обикновено се носи в селски местности, най-често по време на лов на елени.

Поради асоциацията си с Шерлок Холмс, тази шапка се счита и за традиционната шапка на детективите.

Според речника Merriam-Webster названието на шапката (на английски: Deerstalker hat) се появява за пръв път през 1870 г.

Тази шапка най-често е изработена от плат, често лек или тежък вълнен туид (груб вълнен материал от кепче), въпреки че съществуват и шапки „deerstalker“, изработени от велур, бяло памучно платно и дори деним (груб памучен плат). Горната част е направена от шест (или осем) триъгълни панела със заоблени страни, които са пришити заедно. Обикновено е облицована отвътре с памук или подобни тъкани за подплата. Среща се и шапка „derstalker“ с леко ватирана сатенена подплата.

Шапки за лов на елени, т. нар модел на херинга.

Основните характеристики на тази шапка са две козирки, отпред и отзад, и две странични сгъваеми "уши", обикновено укрепени с твърда хартия, картон или слоеве от груба текстилна тъкан. Те са свързани посредством памучни панделки, връзки, закопчалки или копче. Двете козирки осигуряват защита от слънцето за лицето и шията. "Ушите", завързани под брадичката, осигуряват защита при студено време и силни ветрове. В противен случай те са вързани заедно над горната част на шапката, за да не пречат.

Шапката е известна още и като шапка "fore-and-aft" (напред-назад) по отношение на предните и задните си козирки. Тази шапка се нарича още „шлем от туид“, поради приликата си с основния дизайн на шапката Балаклава, носена от британски войници по време на Кримската война.

Иллюстрация на Сидни Пэджет към разказа у А. К. Дойл „Мистерията на долината Боскомб“ (1891 г.). Тук Холмс за пръв път е изобразен с шапка с две козирки.

Най-известният собственик на шапката „deerstalker“ е Шерлок Холмс, герой от книгите на Артър Конан Дойл. Обикновено е изобразяван, носейки тази ловна шапка. Освен нея, Холмс е облечен с палто Инверенс (вид манто), често държи в ръка лула и в джоба си носи лупа.

Въпреки това Дойл никога не споменава в своите истории, че Холмс носи такава шапка, но че в разказа „Сребърен пламък" разказвачът д-р Уотсън използва израза „неговата шапка за път с уши“, а в „Мистерията на долината на Боскомб“ – „плътно прилепваща платнена шапка".

Представата за Холмс като носещ шапка за лов на елени идва от първите илюстратори на неговите истории: Сидни Пейдж, Фредерик Дор Стил и др. За първи път Холмс се появява с ловна шапка с два върха в илюстрацията на Сидни Пейдж към историята „Мистерията на долината Боскомб“ (публикувана в списание „Странд“ през октомври 1891 г.) и след това отново в споменатия разказ „Сребърен пламък“ (публикуван в списание „Странд“ през декември 1892).

Литературните герои Шерлок Холмс с ловна шапка и Доктор Уотсън с бомбе, илюстрация на Сидни Пейдж за разказа „Сребърен пламък“.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net