Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update
ЦЕРЕРА КРИЕ СОЛЕНА ВОДА ПОД ПОВЪРХНОСТТА СИ

10.08.2020
В този регион на кратера Occator солените течности са показани в червеникав цвят. (Изображение: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA)

Нови данни от сондата Dawn на НАСА показват, че има подземен, воден резервоар под повърхността на планетата-джудже Церера, който все още причинява криовулканизъм.

С диаметър от около 950 километра Церера е най-големият обект в астероидния пояс между Марс и Юпитер. Докато други небесни тела в тази зона често имат много неправилна форма, сравнително силната гравитация на Церера му придава почти сферична форма. За да даде възможност за по-детайлен поглед върху този екзотичен свят, към планетата-джудже беше насочена сондата Dawn, която успя да се приближи на 35 километра от повърхността на Церера и изпращаше снимки и информация от 2015 до 2018 г. Записите все още се анализират и вече показват, че Церера има изключително сложни структури в сравнение с другите небесни тела в астероидния пояс. В поредица от публикации в списанията Nature Astronomy, Nature Geoscience и Nature Communications, учените отчитат интересни резултати от анализа на данните на сондата Dawn.

В центъра на вниманието на учените е бил кратера Occator с диаметър от около 92 километра, намиращ се в северното полукълбо на Церера. Неговата особеност са участъци с ярък бял цвят, които са породили подозрения, че може да са следи от вода. Кратерът се е образувал преди около 22 милиона години. Първоначално в центъра му е имало планина, която след известно време се е разпаднала. Преди около 7,5 милиона години силно солена течност се е издигнала от вътрешността на Церера през пукнатините към повърхността на кратера. След това водата от тази солна луга се е изпарила и солите са се отложили. Така учените обясняват образуването на поразителните, ярки участъци в центъра на кратера Occator.

Кратера Occator

Според анализите, преди около два милиона години, солената вода отново достига до повърхността през пукнатините в кратера и създава купол със светъл цвят. Учените смятат, че е малко вероятно излизащата на повърхността течност да се дължи единствено на разтопената вода от първоначалният удар при образуването на кратера. Топлината, генерирана от такова въздействие, не може да се съхрани толкова много милиони години.

Анализът на данните сочи, че дълбоко под кратера Occator има останки от водно тяло, които не са замръзнали поради високата си соленост. Тази интерпретация се подкрепя от анализи на гравитационното поле на Церера. Изследователите откриват доказателства, че резервоар със солена вода лежи на около 40 километра под кратера. Течността все още може да се издига от там и да прониква до повърхността, след което да се изпарява.

Резултатите от спектралния анализ на светлия, отложен материал в кратера Occator идентифицират солни съединения, които съдържат вода. Тази леко свързана вода би трябвало да се изпари в рамките на седмици, което означава, че отлаганията са нови.

Според учените подобен криовулканизъм е уникален в Слънчевата система. Резултатите от мисията на сондата Dawn показват, че Церера формира много специален свят, тайните на който ще бъдат разкривани в бъдеще.


 Ваньо Янков

 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |