Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЖИВИ КОСМИЧЕСКИ ЩИТОВЕ

28.07.2020

Гъбички, поглъщащи радиацията, открити в разрушения ядрен реактор в Чернобил, са тествани на Международната космическа станция.

Едно от най-големите предизвикателства, пред които са изправени бъдещите мисии на Марс, е как членовете на екипажа да бъдат предпазени от смъртоносната космическа радиация. Излагането на космически лъчи представлява основен риск за здравето на астронавтите, напускащи защитната атмосфера на Земята. Щитовете могат да бъдат направени от неръждаема стомана и други материали, но те трябва да бъдат доставяни на Марс от Земята, което е трудно и скъпо.

Едно необичайно решение би могло да бъде ефективно: изграждане на радиационни щитове от гъбички, поглъщащи радиацията.

Гъбичките Cryptococcus neoformans, открити да растат в разрушения реактор в Чернобил, притежават точно такива свойства и са били тествани на Международната космическа станция. Екип от учени от университетите Джон Хопкинс и Станфорд, провели експериментите, са открили, че изключително тънка проба от гъбичките Cryptococcus neoformans е в състояние да блокира и абсорбира два процента от радиационните космически лъчи.

Cryptococcus neoformans

Това със сигурност не е достатъчно за защита на астронавтите, но въпросната проба е била дебела само два милиметра. Слой с дебелина 21 сантиметра, според учените, би бил достатъчен, за да запази бъдещите заселници на Марс.

„Това, което прави гъбата страхотна е, че са ви нужни само няколко грама, за да започнете“, казва изследователят от Станфорд Нилс Авереш.

„Тя се самовъзпроизвежда и самолекува, така че дори и по-силна радиационна вълна да увреди радиационния щит, той ще може да се възстанови след няколко дни.“


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |