Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterОСНОВОПОЛАГАНЕТО НА ГЕНЕТИКАТА

20.07.2020
Родното място на Грегор Мендел в Хинчице

Основите на генетиката (науката за наследствеността) са поставени от Грегор Йохан Мендел – австрийски свещеник, монах-августинец, биолог и ботаник.

При изследване на граховите растения той открива закономерностите в наследяването на наследствените признаци. Съвременниците на Мендел не успяват да оценят значението на неговата работа. Откритите от него закономерности са преоткрити много години след смъртта му и днес са известни като Законите на Мендел.

Йохан Мендел е роден на 20 юли 1822 г. в семейство на дребни немскоезични земеделци в село Хинчице, по онова време намиращо се в австрийската част на областта Силезия. Днес Хинчице е част от село Вразне, област Нови Ичин, в Моравско-Силезския регион на Чешката република. Родната къща на Мендел е регистрирана като паметник на културата през 1966 г.

Мендел като Августински игумен.

Според записите от деловодството, малкият Йохан е кръстен два дни по-късно, на 22 юли в съседното моравско село Долни Вражне. Родният му език е немски, обаче, поради факта, че работи в двуезична среда, той усвоява свободно чешки език, а самият той се чувства като „моравец с немска реч“. Срещащото се твърдение, че между предците в рода му има и чехи, не е подкрепено с доказателства.

След като завършва основното училище в Хинчице, младият Йохан посещава училището на Ордена на пиаристите в град Липник над Бечвоу. Завършва средното си образование с полагане на матура в гимназията в град Опава.

От 1840 до 1843 г. учи в университета в град Оломоуц. Поради финансови затруднения и по искане на майка му той постъпва в семинарията. През 1843 г. Мендел се присъединява към монасите в Августинския манастир „Св. Томаш“ в селището Старо Бърно и приема религиозното име Грегор.

На 28-годишна възраст, в качеството си на заместник-учител (по гръцки, латински, немски и математика) в гимназията в Зноймо, където временно живее, се записва за преподавателските изпити по наука и физика във Виенския университет, но се проваля на тестовете.

От 1851 до 1853 г. Мендел учи математика, физика, химия, ботаника, зоология и палеонтология. През 1853 г. учи във Виенския университет. За кратко време преподава естествени науки и физика в I немска гимназия в Зноймо.

По време на следването си Мендел се е интересувал много от физика, математика и метеорология. По-късно Мендел използва тези знания по време на експериментите си с грах. Избран е за игумен на Августинския манастир и на тази длъжност той представлява важна фигура в град Бърно и областта Моравия.

През последните десет години от живота си Мендел прекарва много време и енергия в спор с австрийското правителство за неоправдано увеличения данък върху монашеската собственост. През 1883 г. Грегор Мендел се разболява тежко от бъбречно заболяване и умира на 6 януари 1884 г. в манастира. Погребан е в Централното гробище в Бърно в гробницата на августинците.

Градината на Старобърненския манастир. Author: Daniel Baránek, license: CC BY-SA 4.0, source: Wikimedia Commons

Ботаническите експерименти на Мендел

През 1856 г. Мендел започва систематични кръстосани експерименти в градината на манастира с внимателно подбрани сортове грах.

Мендел разглежда характеристиките на граховите растения и техните семена, които ясно се различават, като пурпурни или бели цъфтящи сортове, сортове с жълти или зелени семена и др. Кръстосва ги, като прехвърля прашеца на един сорт към стигмата на другия сорт. Нежеланото самоопрашване и кръстосаното опрашване биват изключени чрез премахване на тичинките и покриване на цветята. Използвайки различни техника, той предприема продължителни серии тестове. Мендел получава 12 980 хибрида от 355 изкуствени осеменявания и успява да получи надеждни резултати за предаването на наследствените черти. Между 1856 и 1863 г. той отглежда около 28 000 растения грах.

През 1862 г. Мендел основава заедно с природозащитници от района Природната изследователска асоциация в Бърно. На 8 февруари и 8 март 1865 г. той представя резултатите си на месечните срещи на това сдружение. През следващата година опитите му върху растителните хибриди се появяват в печата. През 1869 г. Мендел получава единственото отличие през живота си в професионалните научни среди: избран е за вицепрезидент на Природонаучната асоциация в Бърно.

От опитите с грах Мендел дефинира три закона за наследствеността и през 1866 г. той публикува своите резултати в „Експерименти с растителни хибриди.

Лабораторните записки на Мендел не са запазени. Съхранени са редица негови писма, които също дават допълнителна информация за експериментите.

Резултатите от изследванията на Мендел дълго време не са разбрани в специализираните кръгове и са преоткрити едва през 1900 г., дълго след смъртта му, от други учени, които сами са получили същите резултати. Английският превод на публикацията на Мендел се появява в Лондон през 1901 г. и (с модификации) през 1902 г. в Cambridge University Press под заглавие „Принципите на наследствеността на Мендел“.

Мендел познава работата на Дарвин. Той получава немското издание на „Произход на видовете“ през 1863 г., но вероятно е бил запознат с тезите на Дарвин много по-рано. По-късно Мендел изучава повечето от произведенията на Дарвин, като оставя странични бележки в книгите си. Той обаче не си кореспондира с Дарвин и никога не се среща с него, въпреки че през 1862 г. посещава Лондон като член на делегацията от Бърно на Световното изложение.

Мендел не е бил против теорията на Дарвин за еволюцията, но отхвърля теорията на наследството на Дарвин - теорията на пангенезата, публикувана през 1868 г. Мендел не е съгласен с предположението на Дарвин за смесване на наследството, тъй като това противоречи на неговата собствена теория. Мендел е знаел от своите експерименти, че чертите, които изчезват при кръстосването, не са напълно изгубени, но могат да се появят отново в по-късни поколения.

Мендел също отхвърля мнението на Дарвин, че всички промени се дължат пряко или косвено от влиянието на околната среда. В своята научна работа и лекции Мендел не споменава Дарвин, но е имал предвид Дарвиновата теория за еволюцията, когато е разработвал теорията си за наследствеността. Планирането и началото на неговите експерименти с кръстосано размножаване започват две до три години преди появата на основния труд на Дарвин „Произход на видовете“ през 1859 г. Подобно на Дарвин, Мендел е вярвал в променяемостта и еволюцията на видовете.

Мендел като метеоролог

През 1848 г. по предложение на Академията на науките във Виена е създадена мрежа от метеорологични станции. През 1851 г. е основана най-старата метеорологична служба в света - Централният институт за метеорология и земен магнетизъм.

От 1862 г. до момента на заболяването си Мендел извършва ежедневни метеорологични наблюдения за Метеорологичния институт във Виена. Той прави коментари на метеорологични таблици за местния климат през 1863 година. След това той ежегодно докладва за наблюдения на времето от Моравия и Силезия. В публикациите на Мендел девет от тринадесет са свързани с метеорологията.

Името на Мендел е почетено и от първата чешка научна станция в Антарктида.

Мендел като пчелар

Около 1870 г. Мендел започва да развъжда пчели с научна цел и провежда различни експерименти с тях и цъфтящи растения с високо съдържание на нектар. Поради заболяването си обаче, това изследване не е завършено, а водените от него записки са загубени.

Мендел участва в т.нар. туристическа среща на германски и австро-унгарски пчелари в град Кил от 12 до 14 септември 1871 година. Той действа като заместник-председател на пчеларската асоциация в Бърно, към която се присъединява през предходната година.

Откриване на паметника на Мендел в Бърно (1910 г.)

Работата и животът на Грегор Мендел се представят от 2002 г. от музея на Мендел на университета „Т. Г. Масарик“, разположен в автентичните помещения на старото абатство в Бърно.

Земеделският университет в Бърно е преименуван на университета в Мендел през 1995 г.

С имената на Мендел (от 2017 г.) са назовани и няколко влака в категорията експрес на Чешката железопътна компания, движеща се по маршрута Прага - Пардубице - Бърно и обратно.

На форум в Mendelianum в Бърно е предложена датата 8 март за отбелязване на постиженията на Мендел. Денят на Г. Мендел се отбелязва за първи път през 2016 г.

Основната сграда на Виенския университет за природни науки носи името на Мендел, както и улицата на която се намира.

От 1965 г. медал „Грегор Мендел“ се връчва от Германската академия на науките Леополдина, като специална награда за изключителни пионерски постижения в областта на общата биология (най-вече в областта на молекулярната биология и генетика) без национални ограничения.

През 1972 г. е създадено Общество Грегор Мендел Виена като научно сдружение.

От 1983 г. бюст на Мендел е изложен в мемориала Валхала – зала на славата за личности, свързани с германската култура.

Австрийската поща издава специален печат по случай 100-годишнината от смъртта на Мендел през 1984 г.

Името на Мендел носят многобройни улици и площади.

През 1970 г. на името на Мендел е наречен голям кратер, разположен на обратната страна на Луната.

Името на Мендел носи астероидът 3313.
 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |