Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ВИДЕО: РОБОТ-ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

10.07.2020

Той е зает да обикаля из лабораторията, да претегля, да използва оборудване - и да взема решения. Представяме ви интелигентен робот, който работи независимо в лабораторията и решава изследователски задачи.

Високият 1,75 метра висок и тежък 400 килограм робот има лазерна сканираща система за ориентиране в помещението във връзка с други сензорни възможности за прецизна навигация. Това му позволява да се адаптира гъвкаво към характеристиките на една нова лаборатория и да избягва различни препятствия. Поради своите размери и фини моторни инструменти за захващане, той може да работи с лабораторни устройства, които са предназначени за работа с хора, обясняват учените. За разлика от колегиге му от плът и кръв, той има безкрайна мотивация и търпение по време на работа и е почти неуморен: може да работи по 21,5 часа на ден - трябва само да направи пауза, за да зареди батерията си.

Изкуственият лаборант може да научи къде да намират различните устройства и реагенти в стаята и след това да действа независимо: да претегля, дозира и извършва всички дейности, необходими за експериментите. Особеното при него е, че той не следва фиксиран график по време на работа, а решава кои експерименти ще извърши, в зависимост от резултатите. Това става възможно благодарение на изкуствения интелект, с който учените са оборудвали робота. Той се основава на алгоритъм, който позволява машинно обучение: В рамките на определени спецификации, роботът може да постигне напредък, използвайки метода за проба и грешка.

„Най-голямото предизвикателство беше да направим системата здрава. За да може роботът да работи автономно в продължение на няколко дни и да извършва хиляди деликатни манипулации, степента на отказ при всяка задача трябва да е много ниска. Това позволява, роботът да прави много по-малко грешки, отколкото човека лаборант“, казва от един създателите на робота Бенджамин Бъргър.

"Изкуственият учен" вече може да се похвали с успех: той откри нов катализатор, който оптимизира генерирането на водород чрез светлина.


 Ваньо Янков