Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НОВ ГРИПЕН ВИРУС G4 ТРЕВОЖИ УЧЕНИТЕ

01.07.2020

В Китай новият грипен вирус се разпространява сред прасета. Ново проучване предупреждава, че има опасност да се заразят и хора.

Международен научен екип изследва свине в Китай и установи, че животните все повече се заразяват с грипен щам G4, който има потенциал да скочи върху хората. Според учените е желателно да се обърне интензивно внимание на този проблем.

Когато едно прасе се зарази с няколко грипни щама, те лесно могат да обменят гени помежду си. Новото проучване се фокусира върху грипния вирус G4, който е уникален по произход и съчетава генетични линии на три вече познати вируса.

Единият е подобен на грипните щамове при европейските и азиатските птици, другият е щам H1N1, който предизвика пандемията през 2009 г., а третият е северноамериканският щам H1N1, който комбинира гените на птичия, човешкия и свинския грип.

Вариантът G4 е притеснителен, особено защото сърцевината му е вирусът на птичия грип, към който хората нямат имунитет. „От данните става ясно, че този вирус е готов да се прехвърли към хората“, коментира еволюционният биолог Едуард Холмс. "Ясно е, че тази ситуация трябва да бъде внимателно наблюдавана", добавя той.

Изследването се провежда от няколко години и включва анализ на проби от почти тридесет хиляди прасета от десет китайски провинции. Изследователите са открили общо 179 вируси от свински грип, повечето от които са от типа G4.

"От 2016 г. вирусът G4 се разпространява бързо и сега е основният генотип сред прасетата в поне десет китайски провинции", коментират авторите.

Главният автор на изследването, китайският учен Сун Чунг-Лей, счита вируса за заплаха, защото в него участват гени от пандемичния щам H1N1 и това би могло да позволи адаптацията му, и бъдещето му предаване от човек на човек. За сега това не е наблюдавано, но според Сун Чунг-Лей това може да се случи. Следователно е необходимо да се подобри надзорът над кланиците и прасетата в Китай.

Грипните вируси често могат да се предават от прасета на хора, но повечето не успяват да се предават от човек на човек. Досега изследователите са регистрирали два случая, при които щамът G4 е бил предаден на хора, но и двата са завършили без по-нататъшно предаване към други хора.

Китай е най-големият производител на свинско месо, страната има около 500 милиона прасета. Поради мащабите на тази дейност, въпреки че новото проучване е важно и впечатляващо по обхват, то не е в състояние да опише съвсем точно ситуацията.

Авторите на изследването препоръчват да се започне работа по ваксинация срещу щам G4, както за хора, така и за свине.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |