Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


ФАКТОР ЗА ПО-ДЪЛЪГ ЖИВОТ

20.06.2020

Според публикация в MedicalXpress заседналият начин на живот значително увеличава риска от смърт от рак.

Учени от Тексаския университет в продължение на пет години наблюдават нивото на физическа активност на повече от осем хиляди доброволци, на възраст над 45 години. Никой от тях не е бил болен от рак в началото на експеримента.

От 2009 г. до 2013 г. 268 от тях са починали от рак.

Доброволците с най-ниско ниво на физическа активност са имали с 82% по-висок риск да развият злокачествени образувания в сравнение с участниците с най-активен начин на живот.

„Това е първото проучване, което определено сочи пряка връзка между липсата на физическа активност и смъртта от рак“, обяснява Сюзън Гилкрист, която е един от ръководителите на проучването.

Тя добави, че продължителният заседнал начин на живот води до появата на злокачествени тумори, а с това се увеличава и вероятността от последващ фатален изход.

Според учените, ако хората отделят поне 30 минути на ден за умерена физическа активност, като каране на колело, например, тогава рискът от смърт от рак ще намалее с 31%. По-леки натоварвания, като 30 минутна разходка, намаляват риска с 8%.

Проучването показва, че дори лека физическа активност, ако се практикува редовно, може да увеличи чувствително шансовете за по-здрав и дълъг живот.

 Ваньо Янков