Deutsch           English           Русский           Česky           Български    
ZNAMBG.com
Коронавирус COVID-19 Situation update


SPACEX УСПЕШНО ИЗПРАТИ В КОСМОСА ДВАМА АСТРОНАВТИ НА НАСА

30.05.2020

Днес, 30 май, Робърт Бенкен и Дъглас Хърли станаха първите американски астронавти, които излетяха към Международната космическа станция от американска земя след 2011 г., когато програмата за космически совалки беше прекратена.

Настоящата мисия, наречена Demo-2, е последната стъпка за сертифициране на превозното средство Crew Dragon на SpaceX и ракета Falcon 9 за редовна употреба от НАСА.

Бенкен и Хърли ще се скачат автоматично с Международната космическа станция (МКС) след около 24 часа. Налична е и ръчна възможност за скачване, ако нещо се обърка. След това двамата астронавти ще прекарат известно време на борда на МКС, провеждайки допълнителни тестове, преди да се върнат на Земята.

Успешното стартиране на Crew Dragon е историческа стъпка за частната компания за космически полети SpaceX. Компанията разработва космическите кораби от 2004 г. Ако превозното средство Crew Dragon се окаже безопасно, с него ще могат, след 9 години прекъсване, отново да се извеждат от американска земя астронавти в космоса.

През февруари SpaceX подписа споразумение с космическата туристическа компания Space Adventures, за използване на космическия кораб за изстрелване на космически туристи в орбита още през 2021 г. Билетът за такова пътуване ще бъде няколко десетки милиона долара.


 Ваньо Янков